Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că va începe un nou proces de combatere a cormoranilor, întrucât aceștia ne împiedică să ne îndeplinim obiectivele de producție alimentară de pește.
„La această dată noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de pește în țară, față de posibilitățile pe care le avem de a realiza peste 50.000 de tone de pește. Am citit un email al unei persoane pe care o respect. Mă întreba de ce sunt atât de înverșunat împotriva cormoranilor, pentru că nu mi-au luat peștele din frigider. Eu i-am zis: „da, dar mi l-au luat înainte de-al introduce în frigider, am frigiderul gol”, a declarat ministrul Agriculturii.
Coaliția de guvernare vrea să permită vânătoarea de cormorani tot anul. 20 de parlamentari au inițiat un proiect de lege în acest sens, care ar extinde perioada permisă din 2020 încoace, și anume 1 septembrie – 28 februarie.
Petre Daea a anunțat o măsură în acest sens încă din vară:
"În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (...). Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (...) Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (...) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută", a spus atunci Daea.
Sectorul acvaculturii este văzut ca o verigă fundamentală în garantarea securității alimentare și a aprovizionării cu pește și crustacee a europenilor. Uniunea Europeană este cel mai mare importator de pește din lume. Aproximativ 70% din alimentele acvatice consumate provin din țări non-UE, pentru un cost de aproximativ 21 de miliarde de euro.
Prin raportul prezentat de deputatul spaniol Clara Aguilera, deputații europeni solicită Comisiei să reducă ”decalajul de pește” dintre peștele consumat și produs, stabilind obiective de creștere pentru acvacultură și stimulând sectorul și pentru a crea noi locuri de muncă, în special în regiunile de coastă şi zonele rurale.
În detrimentul acestui plan ambițios vor fi însă cormoranii, considerați responsabili pentru un impact economic negativ asupra acvaculturii.
Deja în 2008 Strasbourg asistase la creșterea rapidă a numărului acestor păsări pe teritoriul UE, a căror populație totală în ultimii 25 de ani crescuse de 20 de ori, ajungând la 1,8 milioane de exemplare.
Aceste cifre au transformat păsările dintr-o specie protejată într-o amenințare pentru stocurile de pești. Lacomi de anghilă, știucă și biban, cormoranii sunt capabili să se scufunde până la 3 metri adâncime și să mănânce un kilogram de pește în fiecare zi, potrivit Agrifood.
Aceștia sunt acum considerați adevărați ”dușmani” de către pescari, deoarece sunt responsabili pentru daune permanente atât aduse companiilor de acvacultură, cât și stocurilor de pește sălbatic.
Pentru a aborda acest lucru, raportul aprobat în plen la Strasbourg a propus includerea acestor păsări în Directiva Păsări sau în lista speciilor care pot fi vânate în conformitate cu legislația națională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu