Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a vorbit la DCNews despre valul de scumpiri din ultima perioadă şi efectele pe care le resimt românii... la buzunar.
Pe masa discuţiilor din platoul DCNews TV au fost aduse din nou subiecte fierbinţi şi de mare interes pentru majoritatea românilor. Printre subiectele de actualitate - presupusa criză alimentară şi valul de scumpiri din ultimele luni. A luat cuvântul şi Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, care a făcut următoarele afirmaţii: "Am mai spus-o şi-o repet. Războiul stomacurilor goale este mai periculos şi mai devastator decât cel cu arme. Şi iată că, în plină criză, a venit şi această năstruşnică măsură de a liberaliza preţurile la gaz şi energie în 2021. Este incredibil! O asemenea măsură a contribuit din plin la ceea cea avem astăzi. Mă întreb dacă avem oare răspunsul de regret că am făcut acest lucru. Nu este o muncă uşoară să cauţi soluţii în momentul în care ai băgat cuţitul în burta unui sac, ai vărsat seminţele din el şi acum vrei să le-aduni".
Daea a explicat şi de ce s-au scumpit pâinea şi cartofii.
"Legat de scumpirile la făină şi pâine, să ştiţi că bobul de grâu pleacă din magazie şi se duce la moară, e transportat cu motorină care s-a scumpit. Ajunge în moară unde se lucrează, evident, cu energie electrică. Pleacă de acolo ca făină şi merge spre brutării tot pe roţi, tot pe motorină, se întâlneşte acolo cu malaxoarele care-s pe energie şi-apoi, mai departe, ajunge în cuptorul de pâine care s-a scumpit de şase ori. Am fost într-o brutărie, imediat după liberalizare, în care mi-a arătat omul factura şi a spus - Domnule ministru, aveam 6 milioane! Acum dau 30 de milioane. Şi sunt bucuros că, iată, mi-a scumpit-o de 5 ori şi ceva şi nu de 8 ori, cum s-a întâmplat la colegii mei din ţară. La fel şi cartoful! Cartoful s-a scumpit cu 41% pentru că e ţinut de anul trecut la temperatură controlată, cu energie. S-a recoltat în septembrie-octombrie, e normal să fie ţinut în condiţii deosebite, într-un climat controlat pe baza energiei, ca să nu se strice.", a punctat fostul ministru al Agriculturii
Românii resimt deja valul de scumpiri și au început să taie de pe lista de cumpărături mai multe produse, inclusiv fructele şi legumele autohtone. Preferă să le cumpere pe cele din import pentru că sunt mai ieftine. "Aceste preţuri mari în piaţă păgubesc pe consumatori dar distrug şi producătorii români. Păi, în momentul în care vezi la roşiile româneşti preţ de 20 de lei şi la cele de import 10-14 lei, te duci şi-l iei pe cel ieftin. E adevărat că produsele româneşti nu au loc pe raft. Aici am pierdut decadenţa cu organizare de piaţă pe care am avut-o. România nu se va vindeca de această "boală" până nu va pune în mişcare o reţea comercială proprie care să facă legătura între producător şi consumator", a mai spus fostul ministru.
Banca Mondială avertizează că ne vom confrunta cu cele mai mari prețuri din ultimii 50 de ani, iar, în curând, România va fi lovită de un nou val de majorări. Grâul va fi mai scump cu 30 de procente, iar făina va deveni un produs de lux pentru că o vom găsi în magazine la preţuri de peste 5 lei pe kilogram. Iar asta va duce, inevitabil, și la creșterea prețului pâinii. Cele mai consumate produse de români, cele de panificație, ne vor costa din ce în ce mai mult. Este avertismentul reprezentanților din industrie. Costurile de producție s-au majorat cu peste 60 de procente în ultimul an.
Emisiunea în format complet aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu