EXCLUSIV  Petre Lăzăroiu, judecător, despre pachetul de măsuri fiscale: De ce este un haos total / video

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, a discutat la Culisele Justiţiei, emisiune moderată de Laura Duţă, despre pachetul de măsuri fiscale asumat de Guvern.

'În primul rând, această lege nu respectă spiritul Constituției. Sunt modificate nu mai puțin de 22 de legi din varii domenii. Dacă este vorba de măsuri financiar - fiscale și bugetare să zicem că pot fi discutate la pachet, au o legătură, dar se modifică inclusiv Codul Administrativ, Legea Salarizării etc. Sunt 22 de legi, care nu au toate legătură între ele.', a spus Petre Lăzăroiu.

'Nu știu dacă va trece de controlul de constituționalitate intrinsecă. Eu dacă eram acum judecător CCR nu aș fi dat vot favorabil deoarece are vicii mari de constituționalitate. Majoritatea criticilor merg pe această chestiune: Legea este imprevizibilă și neclară! Și așa este pentru că amestecă porțiuni distincte fără să le precizeze exact, fără să delimiteze exact noțiunile, fără să le explice. Le amestecă, mai ales unde este cu impozitarea, micro-impozitarea. Este efectiv un haos.', a zis Lăzăroiu.

'Practic, în momentul în care folosești niște noțiuni trebuie să le și clarifici. De exemplu, unele noțiuni se exclud unele pe altele, nu se pot amesteca. Păi, dacă vrei să faci impozitare, în primul rând trebuie să hotărăști ce sistem de impozitare alegi deoarece noi încă suntem tributari ai cotei unice și 2-3 țări dacă mai sunt în această situație. Principiile fiscalității sunt foarte clare. Sunt două principii mari. Este egalitatea pe impozit și egalitatea în fața impozitului. Egalitatea în fața impozitului înseamnă cotă unică. Indiferent cât câștigi, 5 lei sau 500 lei, este la fel pentru toată lumea, dar acest sistem, care e foarte bun ca spirit liberal, însă nu și pentru marea masă de oameni din care unii pot să moară de foame.', a spus Petre Lăzăroiu.

'Una e să impozitezi cu 16% 1000 de lei și alta e să impozitezi cu 16% 100 de lei. Cel cu 100 de lei va rămâne cu vreo 80 de lei și ceva, vai de mama lui, și cel cu 1000 de lei va rămâne cu 800 și ceva de lei și nu își face probleme. Majorarea asta a prețurilor nici nu îl afectează. Dar dacă faci egalitate prin impozit, atunci impozitezi mai puțin câștigurile mici și din ce în ce mai mult câștigurile mari. Acest sistem de impozitare putea să ducă și la o echilibrare a cheltuielilor bugetare.', a zis Petre Lăzăroiu.

'Ei nu se înțeleg pe aceste chestiuni de principiu, sunt interese mari. Asta este problema lor. Au încremenit în cota unică. De pildă, dacă impozitau progresiv, așa cum au fost multe propuneri, inclusiv de la specialiști de la BNR, rezulta mai mulți bani de la cei cu pensii mari care se duceau către cei cu pensii mici, adică aveai o redistribuire, aveai de unde. Acum, nu ai de unde, aritmetica este simplă, nemiloasă. Nu știu cât de mult o fac intenționat și cât de mult din prostie. Să nu uităm că suntem în an pre-electoral și își pregătesc foarte bine câte voturi vor lua la anul și cum se vor mișca. Asta este clar. De multe ori, vor zice că au încercat, dar nu trecem de CCR. Întotdeauna cineva trebuie să fie de vină.', a mai spus Petre Lăzăroiu.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel