Fostul premier, Petre Roman, îi dă replica fostului consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, Andrei Pleșu, răspunzând astfel unui atac plin de reproșuri din ultimul număr al "Dilemei Vechi". Petre Roman îl acuză pe Andrei Pleşu de plagiat şi că a fost turnător la Securitate!
Într-un articol publicat de Andrei Pleșu, în Dilema Veche, intitulat „Un personaj: Petre Roman", scriitorul îl înfierează pe fostul premier al României cu pulover roșu revoluționar, amintindu-i greșelile făcute în plan diplomatic, cât timp a fost printre primii oameni în stat, responsabil cu ortacii și, mai ales, reproșându-i trăsături neplăcute ale caracterului. Fără a-l numi mincinos, Pleșu înțelege că Petre Roman are o „sinceritate de fiecare clipă".
VEZI AICI ARTICOLUL LUI ANDREI PLEȘU DIN DILEMA VECHE
Petre Roman replică lui Andrei Pleșu, în urma articolului din "Dilema Veche" acuzându-l ca „aplaudac al lui Băsescu”, reamintindu-i şi de scrisoarea trimisă lui Ceauşescu, în care recunoştea că a dat Securităţii informaţii despre Meditaţia transcedentală.
De Ce News redă textul integral al lui Petre Roman:
„Când în urmă cu trei luni şi pentru prima oară citeam uluit scrisoarea lui Andrei Pleşu către Nicolae Ceauşescu, un sentiment de prietenie şi admiraţie pentru el s-a năruit fără voia mea. M-am exprimat cu toata grija de care eram capabil, fără să-l acuz, dar constatând din chiar conţinutul scrisorii că el făcuse o ’mărturisire’ Securităţii în legătură cu activitatea membrilor ’grupului de meditaţie transcedentală’. Am primit un telefon furios şi cuvinte dintre cele mai jignitoare de la Andrei Pleşu şi apoi telefonul trântit mai inainte ca eu să pot spune vreun cuvânt. Au urmat câteva deziceri publice de mine în termeni insultători. Am scris atunci un mic text intitulat ’Andrei Pleşu – un caracter slab’ care circulă pe internet.
Acum câteva zile, Andrei Pleşu a încercat să rescrie istoria mea politică uitând cu desăvârşire de a lui. El nu şi-a dat demisia în momentul episodului venirii Regelui Mihai I cu prilejul Sărbătorii Paştelui din 1990 şi dovada clară este că a continuat să fie ministru până la mineriada din septembrie 1991. Ar fi fost potrivit să-şi dea demisia din funcţia de ’aplaudac’ al lui Băsescu când acesta l-a ’executat’ politic pe acelaşi suveran anul trecut. El a continuat, demn, să-l susţină pe Băsescu. În momentul mineriadei din 13-15 iunie 1990, Andrei Pleşu era ministru şi ar fi putut foarte simplu, în lumina acuzaţiilor dure pe care mi le aduce acum, să nu-şi dorească şi să nu devină din nou ministru în guvernul liber ales de Parlament după mineriadă. Spre deosebire de el, eu cred în continuare că prezenţa sa în guvernul Roman a fost necesară şi pozitivă. Nu mai e cazul să spun că la acea oră n-aveam habar de scrisoarea sa către Ceauşescu. După câţiva ani, a urmat numirea lui Andrei Pleşu la propunerea mea, în funcţia de ministru de externe, ca reprezentant în guvern a Partidului Democrat, deşi el nu era membru al acestui partid. M-a anunţat ferm că urmează să se înscrie în Partidul Democrat, lucru pe care nu l-a facut şi pe care nici nu i l-am reproşat.
În fapt, finalul articolului scris de Andrei Pleşu împotriva mea arată clar ce-l doare: prăpastia care se cască între statutul asumat de disident anti-ceauşist şi turnătoria la Securitate, documentată în chiar scrisoarea lui către Ceauşescu.
Pe baza culturii mele de profesor universitar şi cu titlul de doctor în ştiinţe a Universităţii din Toulouse n-am cum să nu constat că, matematic vorbind, problema lui Andrei Pleşu n-are soluţie.
P.S. Din straturile joase ale culturii mele ştiu că ’Minima Moralia’ este o lucrare scrisă, în plin razboi şi Holocaust, de marele filozof german Theodor W. Adorno, lucru pe care Andrei Pleşu nu l-a menţionat niciodată în lucrarea sa cu acelaşi titlu”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu