Fostul premier Petre Roman s-a prezentat, vineri dimineață, la Parchetul General, pentru a participa la audieri, în cadrul Dosarului Mineriadei. La intrare, Roman a afirmat că niciuna dintre acuzațiile aduse împotriva sa nu se poate reține.
„Niciuna dintre acuzații nu se poate reține împotriva mea. Am venit să lămuresc asta. Vor determina dumnealor”, a spus Petre Roman reporterilor. Fostul politician a negat faptul că ar fi ordonat represalii împotriva manifestanților.
Marian Ceaușescu a profitat de moment pentru a-i aduce jigniri fostului premier. În timp ce încerca să le răspundă jurnaliștilor, Petre Roman era frecvent întrerupt de Marian Ceaușescu.
„La pușcărie o să ajungeți?”, a fost întrebat Petre Roman, la un moment dat, de către celebrul manifestant, pentru ca apoi să fie numit „criminal”, de către acesta.
Fostul premier a răspuns, susținând că „ăsta e un abuz”.
După mai bine de 30 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, în care 4 persoane au fost împușcate și peste 1.000 au fost rănite, dosarul Mineriadei s-a întors la Parchetul General pentru refacerea de la zero a anchetei. În aprilie, Parchetul General a anunțat continuarea urmăririi penale în acest dosar împotriva lui Petre Roman (la data comiterii faptelor, prim-ministru), Gelu-Voican Voiculescu (fost vicepremier), Virgil Măgureanu (fost director al SRI) și Adrian Sârbu (consilier al primului-ministru).
Aceștia sunt acuzați de săvârșirea de „infracțiuni contra umanității, în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari), lit. j) (cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”.
În decembrie 2020, instanța supremă a decis ca dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 – în care fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracțiuni contra umanității – să se întoarcă la Parchet pentru refacerea anchetei. Decizia instanței a fost motivată de lipsa dispoziției de începere a urmăririi penale pentru faptele „pretins comise” de inculpați și de nulitatea mai multor acte de urmărire penală.
În mai 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis retrimiterea dosarului la Parchet, soluție care a generat nemulțumiri în rândul părților civile din dosar. Decizia nu a fost însă definitivă, fiind atacată de Parchetul General și de sute de victime și moștenitori ai acestora. În decembrie 2020, instanța supremă a respins definitiv contestațiile.
Procurorii militari susțin că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au decis declanșarea unui atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității, care protestau pașnic pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. În atac au fost implicați forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI și peste 10.000 de mineri și muncitori. Consecințele au fost grave: 4 persoane împușcate mortal, 1.388 de persoane rănite și 1.250 de persoane private de libertate.
În 13 iunie 2017, Parchetul General i-a trimis în judecată pe Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Mugurel Cristian Florescu pentru infracțiuni contra umanității. Alături de aceștia au mai fost trimiși în judecată Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, Matei Drella, Plăieș Cornel Burlec, Vasile Dobrinoiu, Petre Petre și Alexandru Ghinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu