Drogurile pot avea influenţe nefaste asupra vieţii fiecăruia dintre cei care consumă astfel de substanţe interzise. Petrecerile de 1 Mai au reprezentat o tentaţie, căreia unii nu i-au rezistat.
În perioada vacanţei de 1 Mai, aşa cum am prezentat într-o ştire anterioară, patrulele de jandarmi din Mamaia şi Vama Veche au surprins, în numai 24 de ore, 11 tineri având asupra lor jointuri, substanţe vegetale de culoare verde, pliculeţe cu prafuri albe şi echipamente pentru cântărire şi confecţionarea ţigărilor artizanale. Acest aspect neplăcut al "distracţiei" este, de fapt, doar "vârful aisbergului" a unei probleme care devine de la an la an tot mai apăsătoare.
Despre această problemă, consumul de droguri, în special în rândul tinerilor, am discutat cu Gigel Lazăr, directorul Executiv al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) România, un ONG care are ca scop desfăşurarea de programe sau proiecte în domeniul prevenirii traficului şi consumului de droguri, în domeniul tratamentului, recuperării şi reinserţiei sociale a dependenţilor de droguri, alcool, tutun etc., în domeniul prevenirii virusului HIV / SIDA, al traficului cu fiinţe umane, al terorismului, crimei organizate, corupţiei şi altor domenii ce privesc apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor sale fundamentale.
Zona facilă, micii consumatori
"Pe subiectul cu două grame, trei grame, muguri şi aşa mai departe nu e de fapt cea mai mare problemă. Eu mă întreb, s-a făcut cumva, nu neapărat razie, dar o supraveghere la Loft, Nuba, Bamboo ş.a.m.d. ??? Cei de la Interne merg în continuare spre zona facilă de a prinde nişte mici consumatori de iarbă. Pentru mine toate lucrurile acestea nu au logică. Eu am şi postat pe pagina mea de facebook că vedeta, anul ăsta, la petrecerile care au fost, la cele două festivaluri, este Extazy Versace, care s-a vândut cu 50-70 de lei pastila." ne-a declarat directorul CIADO.
Lazăr a adus în discuţie şi cea ce ar trebui făcut pentru ca tinerii să fie conştientizaţi de pericolul la care se expun: "Coerenţa prevenirii, coerenţa combaterii consumului este fără suport în spate. Doar pompieristic. Am prins 11 persoane, au ajuns patru la Spital la Constanţa... gata ne-am făcut treaba. Aşa n-o să rezolvăm problema. Discuţia asta o am de 5-6 ani. Adică tot timpul facem, dar n-avem baza în spate. Nu avem continuitate, o chestie cu care să facem prevenirea şi combaterea consumului pe concept de secol 21. Tinerii sunt foarte inventivi în ziua de astăzi. În condiţiile în care tinerilor din ziua de astăzi nu le oferi programe cu adrenalină şi te duci şi le spui că cocaina face nu ştiu ce... heroina face la fel... adică nu poţi să iei doar de pe internet ce efecte provoacă anumite droguri. Aici e problema." a precizat Gigel Lazăr.
Consumul, în creştere
Tot el ne-a mai făcut câteva precizări, legate de evoluţia consumului de droguri în România: "Trist este altceva. Horodniceanu a fost foarte corect (şeful DIICOT). Omul a spus foarte clar: tot ceea ce înseamnă consum de droguri are o prevalenţă a creşterii de la an la an. Agenţia Naţională Antidrog spune că România nu are o problemă cu drogurile, suntem sub media Uniunii Europene. Este normal să fim sub, pentru că ăia au 70 de ani de consum de droguri: au 8,1% la populaţie generală, dar noi am ajuns la 6,4% în patru ani, date oficiale!" ne-a mai declarat şeful CIADO, Gigel Lazăr.
[citeste si]
Comunicat D.I.I.C.O.T, captură droguri
Pe de altă parte, conform unui comunicat primit la redacţie, pe parcursul ultimelor două săptămâni, Poliţia Română și D.I.I.C.O.T. anunţă că au efectuat 182 de percheziţii pentru destructurarea unor grupări de criminalitate organizată. Au fost ridicate aproape 50 de kilograme de cannabis și aproape 700 de comprimate de ecstasy, 240 de persoane fiind cercetate pentru comiterea de infracțiuni din sfera criminalității organizate.
"În perioada 12 – 25 aprilie a.c., 551 de poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au acţionat pentru destructurarea grupurilor infracționale specializate în trafic de persoane, criminalitate informatică, trafic și consum ilicit de droguri și spălare de bani." se arată în document.
"Au fost ridicate 185 de gr. de cocaină, aproape 50 de kilograme de cannabis, 2.600 de gr. de rezină, 5 semințe, 374 de gr. de muguri și 4 plante de cannabis, 689 de comprimate de ecstasy, 15 gr. de amfetamină, 1 gr. și 159 de comptimate de MDMA și 53 de gr. de heroină. De asemenea, au fost ridicate 1,74 gr. de ketamină, 11 timbre LSD, 279 de timbre DOD, peste 10 kilograme de masă vegetală, peste 2 kilograme de substanțe psihoactive, 86 de comprimate diverse, 197 de plicuri diverse, 46 de gr. de ciuperci halucinogene, 90 de plicuri autosigilante, 20 de cântare electronice și 6 grindere.
Totodată, au fost ridicați 475.000 de lei, peste 24.000 de euro, 32.144 de dolari, 20 de lire sterline, 30 HDD-uri, 28 de laptopuri, 9 tablete, 4 routere, 126 de telefoane mobile, 42 de cartele SIM, 35 de medii de stocare, 10 carduri bancare, 5 arme, 520 de pachete de țigări și 14 bancnote de 20 de euro false." se mai precizează în comunicatul de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu