Analistul economic Petrișor Peiu consideră că „România poate fi salvată. Încă nu este prea târziu”.
Analistul economic Petrișor Peiu a transmis după prezentarea unor raportări, în contextul prețurilor la energie electrică, faptul că "nici măcar nu suntem siguri că vom produce suficientă pentru a ieși din iarnă".
"Moda criminală a raportărilor umflate din anii 80 le-a intrat în sânge și mai tinerilor noștri guvernanți.", a acuzat analistul economic.
"Oare cui ajută această raportare mincinoasă? De ce ținem să raportăm capacități instalate cu putere disponibilă (Pd) de peste 17.000 MW, în condițiile în care noi nu putem produce mai mult de 8800 MW??? Cui folosește asta? Păi, vă spun eu cui nu folosește: României, care nu își va putea niciodată „construi un caz” în fața Comisiei Europene. De câte ori vom cere (dacă cineva va avea acest curaj vreodată) fonduri pentru modernizarea sau construcția de noi capacități pe gaze sau pe nuclear, Comisia Europeană ne va da în cap cu aceste tabele mincinoase.", a scris Petrișor Peiu, potrivit celor afișate pe blogul lui Adrian Năstase.
Petrișor Peiu este de părere că "situația este dramatică, dar nu a venit (încă) sfârșitul lumii." Pentru ca România să fie salvată și iarna să poată fi parcursă cu bine, e nevoie program de măsuri simple, dar eficiente. Și anume:
"–pe termen scurt: creșterea cantităților de gaze depozitate până la 75% din capacitatea de depozitare, 2,7 miliarde de metri cubi, creșterea producției interne de gaze cu 10-15% în următoarele 6 luni, expropierea rapidă a unor suprafețe critice în Oltenia, refacerea stocurilor de lignit și menținerea în stare de funcționare a tuturor celor șase grupuri funcționale de la Turceni și Rovinari;
–pe termen mediu (1 an): încredințarea finalizării centralei de la Iernut (430 MW putere disponibilă), către o companie care o poate termina în 2-3 luni. Plus reautorizarea hidrocentralelor de pe Jiu și finalizarea acestora;
–pe termen lung (3-5 ani): fuzionarea producătorilor de electricitate deținuți de către stat și formarea unui mix energetic echilibrat , cu un preț mult mai relevant pentru realitatea pieței, construirea unei centrale mari (peste 800 MW putere disponibilă) la Mintia, acolo unde avem cea mai bună infrastructură energetică din țară, demararea exploatării gazelor din Marea Neagră prin cumpărarea de servicii de exploatare de la platformele Exxon. Plus investiții majore în stocare (baterii pentru energia produsă de regenerabile și construcția cel puțin a unui nou reactor la Cernavodă. Ba mai mult: un terminal de gaze lichefiate la Constanța!", a scris, printre altele, Petrișor Peiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci