Petrom închide permanent rafinăria Arpechim din Piteşti. Ce se întâmplă cu angajaţii

rafinarie
rafinarie

Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom (SNP) a decis, joi, închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim Piteşti, deoarece opţiunea vânzării nu este fezabilă în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător "credibil" care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.

„Decizia (...) este în conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrată al Petrom şi de a creşte eficienţa. Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei. Pe de altă parte, investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite“, se spune într-un comunicat al OMV Petrom transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB), citat de Mediafax.

Închiderea rafinăriei de la Piteşti a fost pregătită din timp de compania OMV Petrom, aceasta funcţionând numai trei luni în 2010. O parte dintre angajaţi au fost transferaţi încă de anul trecut la rafinăria Petrobrazi sau la sediul central din Bucureşti. De asemenea, o parte dintre angajaţi au fost transferaţi la Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a preluat activitatea de petrochimie a Arpechim.

Excedent de capacitate de rafinare

Petrom estimează că în Europa capacitatea totală de rafinare va fi redusă în mod semnificativ în anii următori pentru adaptarea la condiţiile de pe piaţă, iar România este caracterizează, de asemenea, prin excedent de capacitate de rafinare.

După oprirea permanentă a rafinăriei, o serie de rezervoare, infrastructura logistică şi facilităţile auxiliare vor continua să fie exploatate ca şi depozit. În acest scop, un număr corespunzător de angajaţi vor continua să desfăşoare activităţi.

„În perioada următoare managementul va analiza posibilitatea realizării de noi sinergii în ceea ce priveşte utilizarea activelor. Salariaţii afectaţi de această decizie vor primi plăţi compensatorii, a căror valoare variază în funcţie de vechime. Pe lângă plăţile compensatorii, Petrom s-a angajat să suporte cheltuielile în cazul în care foştii salariaţi se înscriu la cursuri de recalificare. În plus, compania sprijină salariaţii disponibilizaţi în vederea reintegrării acestora pe piaţa forţei de muncă, prin intermediul Centrelor de Tranziţie. Acestea au rolul de a oferi, în funcţie de opţiunile personale, servicii de reintegrare pe piaţa forţei de muncă sau servicii necesare deschiderii unei afaceri. Valoarea totală a plăţilor compensatorii şi a altor măsuri de protecţie socială se va ridica până la circa 10 milioane euro“, se mai arată în comunicat.

Rafinăria Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

Citeşte şi:

Parlamentarii de Argeş cer Guvernului să răscumpere rafinăria Arpechim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel