Petrom și Romgaz, aproape de începerea producției de gaze în Marea Neagră. A fost realizată declarația de comercialitate, un pas extrem de important în vederea investiției de 4 miliarde de euro

Declarația de comercialitate pentru proiectul de producție a gazelor din Marea Neagră a fost depusă de către Petrom și Romgaz, marți, la ANRM.

 

Publicitate

Acesta reprezintă unul din pașii inițiali obligatorii în vederea deciziei finale de investiție, care se ridică în total la 4 miliarde de euro, anunță Antena 3-CNN.

Vă reamintim că producția gazelor din Marea Neagră este întârziată de aproape un deceniu, de când a fost descoperit zăcământul Neptun Deep, din cauza neînțelegerilor dintre autorități și companiile concesionare.

Sursa citată precizează că OMV ar face un joc dublu. Se bănuiește că aceasta ar fi compania la care făcea referire cancelarul Austriei atunci când a declarat că se făceau presiuni asupra firmelor austriece în România.

OMV este și singura companie austriacă care nu a răspuns la întrebarea directă care a fost adresată de publicația Financial Intelligence, care a încercat să afle de la aceste firme dacă este adevărat că s-au făcut presiuni asupra lor. 

Tot OMV este beneficiarul unui favor din partea statului român, prin Complexul Energetic Oltenia, unde ministrul Virgil Popescu a numit în directorat o fostă membră a Biroului Executiv din vârful companiei austriece, a cărui soț încă se află într-o poziție de conducere acolo.

Același ministru păstorește și Romgaz, care s-a împrumutat fix de la cele două bănci austriece. 

Gigantul austriac ar fi încercat manevre de șantaj inclusiv la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni, unde ar fi pus pe masă refuzul de a investi în proiectul Neptun Deep dacă nu i se garantează că scapă de obligația legală prin care statul român are drept de presiune pe 40% din cantitatea de gaz care urmează să fie extrasă, la un preț prestabilit, de 150 de lei pe MW/h. 

Sursa citată presupune că OMV nu a primit această garanție, iar președintele Iohannis chiar i-ar fi întrebat dacă mai au de gând să investească în proiectul din Marea Neagră.

Comunicatul de presă emis de Administrația Prezidențială, după ședință, este clar în privința tensiunilor dintre cele două părți participante la discuție. Celor de la OMV li s-a pus în vedere să își asume investițiile de la Marea Neagră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel