Pfizer a dat în judecată Ungaria pentru plata a 3 milioane de doze de vaccin

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Un document obținut de Politico arată că Pfizer, alături de partenerul său BioNTech, a inițiat acțiuni legale împotriva guvernelor Poloniei și Ungariei în legătură cu livrările de vaccinuri COVID-19. 

Procesul, desfășurat la un tribunal belgian, este în desfășurare și vizează o dispută legată de o sumă de aproximativ 60 de milioane de euro pentru 3 milioane de doze de vaccin, scrie Politico.

Ungaria a notificat Pfizer în noiembrie 2022 că nu va achita facturile pentru vaccinuri, justificându-și decizia prin conflictul din Ucraina. Disputa a dus la deschiderea acestui proces, al cărui progres s-a oprit după o primă audiere în martie, când o cerere a Pfizer de a accelera procedura legală a fost respinsă.

Concomitent, Pfizer a intentat un proces similar împotriva Poloniei. În acest caz, țara a refuzat să primească 60 de milioane de doze în aprilie 2022, invocând forța majoră ca rezultat al presiunii financiare generate de afluxul de refugiați din urma invaziei Rusiei în Ucraina.

În paralel, Tribunalul francofon de primă instanță din Bruxelles a ținut o primă audiere referitoare la procesul Pfizer împotriva Poloniei, amânând ulterior discuțiile până la 30 ianuarie.

Acțiunea în justiție, care are loc în timp ce Polonia se pregătește pentru o schimbare de guvern după alegerile din octombrie, marchează punctul culminant al unei lupte de 19 luni între Varșovia și Pfizer în legătură cu un număr mare de doze de vaccin.

Rădăcinile conflictului pot fi urmărite până la contractul uriaș de 1,1 miliarde de doze pe care Comisia Europeană l-a semnat cu Pfizer în 2021. Acest acord ar fi oferit țărilor UE niște doze de care, se pare, nu ar fi avut nevoie.

În aprilie 2022, ministrul polonez al sănătății de atunci, Adam Niedzielski, a anunțat că țara a încetat să mai primească livrări de vaccinuri. El a declarat că Polonia a invocat o clauză de forță majoră din contract, invocând presiunea financiară cauzată de afluxul de refugiați din războiul din Ucraina și de perturbările economice care au urmat. El a explicat, de asemenea, că îmbunătățirea situației pandemice a însemnat o nevoie mai mică de vaccinuri.

Aceste dispute se adaugă la serie de acțiuni legale în creștere legate de achizițiile de vaccinuri din perioada pandemiei. În România, procurorii doresc să ridice imunitatea fostului prim-ministru și a doi foști miniștri ai sănătății pentru achiziționarea presupus excesivă de vaccinuri, cauzând statului daune de peste 1 miliard de euro.

În plus, Parchetul European a anunțat că a deschis o anchetă privind achizițiile de vaccinuri, fără a oferi detalii specifice despre persoanele investigate. Acest context complicat reflectă tensiunile din spatele eforturilor UE de a obține și distribui vaccinurile COVID-19 în timpul pandemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel