Pfizer nu adaptează deocamdată vaccinul Covid-19 la variantele virusului

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Compania farmaceutică Pfizer a anunțat că vaccinul său Covid-19 nu trebuie actualizat deocamdată pentru a face față variantelor noi de virus care apar în lume.

Nu există dovezi cum că vaccinul Pfizer-BioNTech are nevoie de o actualizare pentru a proteja și împotriva variantelor coronavirusului apărute de la începutul pandemiei, nu doar împotriva tulpinii „sălbatice”.

„Până la acest moment, nu există dovezi cum că o adaptare a vaccinului Covid-19 din prezent al BioNTech la variantele identificate și în răspândire este necesară”, transmite firma germană în raportul financiar, potrivit BBC.

Totuși, Pfizer susține că a dezvoltat o „strategie comprehensivă” pentru a se adresa oricăror variante de coronavirus în viitor dacă situația o va cere. Totul vine după ce rezultatele din laborator și situația din teren au sugerat că vaccinul poate proteja împotriva contractării variantelor Covid-19 aflate în circulație, chiar dacă într-un procent mai mic dacă vorbim despre unele mai rezistente precum varianta sud-africană a virusului.

Ce sunt variantele virusului SARS-CoV-2?

Toate virusurile se schimbă în timp, iar acest lucru este valabil și pentru cel care cauzează Covid-19. Când un virus se duplică, uneori se schimbă câte puțin, iar aceste schimbări se numesc „mutații”. Un virus cu o nouă mutație sau mai multe se numește o „variantă” a acelui virus, se arată pe site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

Chiar dacă cele mai multe mutații nu au niciun impact sau au un impact redus al capacității virusului de a infecta sau de a îmbolnăvii, unele schimbări duc la o infecțiozitate mai mare sau la o severitate crescută a bolii. Acesta este cazul cu variantele britanică, braziliană, sud-africană sau indiană ale SARS-CoV-2, considerate „îngrijorătoare” în multe țări ale lumii.

Uniunea Europeană tocmai a încheiat un nou contract cu Pfizer-BioNTech

Sâmbătă, 8 mari, președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE a achiziționat încă 1,8 miliarde de doze de vaccin Comirnaty. Din acestea, 900 milioane (n.r., jumătate) vor fi achiziționate obligatoriu, cu opțiunea de a extinde numărul cu alte 900 milioane doze.

Livrarea vaccinurilor va începe din acest an și se va termina tocmai în 2023. În primul trimestru al acestui an, Uniunea Europeană a primit 67 milioane doze de vaccin Pfizer și așteaptă alte 250 milioane doze în al doilea trimestru al anului 2021.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel