Compania farmaceutică Pfizer a asigurat marţi că studiile realizate în laborator cu tratamentul oral paxlovid împotriva COVID-19 au demonstrat că este eficient şi împotriva variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, relatează EFE.
Paxlovid, care a obţinut autorizaţie de urgenţă în SUA şi în alte ţări, reduce riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ 90 %, când este administrat în primele cinci zile ale apariţiei simptomelor. Tratamentul combină nirmatrelvir, care blochează replicarea virusului prin inhibarea enzimei proteaze, şi ritonavir, a cărui funcţie este de a spori durata eficienţei.
'Am dezvoltat în mod specific paxlovid pentru a menţine activitatea sa împotriva coronavirusului, precum şi a variantelor ce provoacă în prezent îngrijorare şi care suferă mutaţii în structurile glicoproteice', notează într-un comunicat Mikael Dolsten, cercetător la Pfizer.
Comunicatul arată că un studiu in vitro realizat de Pfizer a verificat eficienţa medicamentului nirmatrelvir împotriva enzimei Mpro de care are nevoie coronavirusul pentru a se putea replica şi care este prezentă în diferitele variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron. 'Rezultate au arătat că în toate cazurile nirmatrelvir este un inhibitor puternic', se precizează în comunicat.
Centrul Icahn a realizat împreună cu Pfizer un alt studiu de laborator care determină eficienţa tratamentului cu paxlovid împotriva Omicron şi a altor variante ale coronavirusului.
În decembrie, Agenţia Europenă a Medicamentului a asigurat că paxlovid poate fi folosit pentru tratarea adulţilor cu COVID-19, care nu necesită oxigen suplimentar şi care prezintă riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii.
Utilizarea pastilei anti-COVID-19 de la Pfizer, comercializată sub denumirea de Paxlovid, a fost autorizată în Canada, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii canadian, informează AFP, conform Agerpres.
Acest medicament antiviral va putea fi administrat "adulţilor cu o formă uşoară sau moderată de COVID-19 şi care prezintă un risc crescut de evoluţie spre o boală gravă, inclusiv risc de spitalizare sau de deces", potrivit unui comunicat. Cu toate acestea, ministerul a atenţionat că "niciun medicament, chiar şi Paxlovid, nu poate înlocui vaccinarea".
Persoanele nevaccinate sunt "vulnerabile", a avertizat ministrul sănătăţii canadian, Jean-Yves Duclos, în timpul unei conferinţe de presă. "Sper că toată lumea va înţelege că este mai bine să previi, decât să tratezi", a continuat ministrul, adăugând că "Paxlovid nu garantează că persoana va fi salvată".
Autorităţile de sănătate publică au calificat această pastilă drept "o nouă opţiune terapeutică importantă" şi au subliniat că este vorba de primul tratament anti-COVID-19 ce poate fi utilizat de pacienţi la domiciliu.
La ora actuală, 30.000 de tratamente au fost primite de Canada şi 120.000 ar urma să sosească până la sfârşitul lunii martie, a precizat ministrul canadian pentru servicii publice şi aprovizionare, Filomena Tassi.
Canada a anunţat în decembrie că a încheiat un acord cu gigantul farmaceutic american pentru a primi un milion de doze de acest tratament administrat pe cale orală. Vezi știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News