Philip Lane, economist şef al Băncii Centrale Europene

Irlandezul Philip Lane va fi viitorul economist şef al Băncii Centrale Europene (BCE), el se va alătura în acest weekend comitetului executiv al instituţiei, informează publicaţia Irish Times.

Alegeri prezidentiale 2024

În vârstă de 49 de ani, Philip Lane conduce Banca Centrală a Irlandei din 2015. În mandatul său, Irlanda a cunoscut o creştere economică solidă graţie programului de asistenţă acordat de Uniunea Europeană între 2011 şi 2014, care a ajutat ţara să depăşească cea mai gravă criză financiară de după cel de-al doilea război mondial.

Chiar dacă cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE reprezintă instanţa care decide politica monetară, comitetul executiv este cel care formulează propunerile şi stabileşte agenda instituţiei. Cei şase membri ai comitetului executiv al BCE sunt numiţi pentru un mandat de opt ani, care nu poate fi reînnoit.

Numirea lui Lane, considerat un susţinător al liniei de gândire promovată de preşedintele BCE, Mario Draghi, este văzută ca esenţială pentru asigurarea continuării sprijinului pentru politica monetară relaxată adoptată în ultimii ani de BCE.

Val de schimbări



Începând cu data de 1 iunie, Philip Lane îl înlocuieşte pe Peter Praet în funcţia de economist şef al BCE. Mandatul de opt ani al lui Peter Praet expiră la 31 mai 2019. În afară de Mario Draghi, preşedintele BCE, Philip Lane va fi singurul membru al comitetului executiv cu un doctorat în economie, obţinut în 1995 la Harvard.

Numirea lui Philip Lane în postul de economist şef al BCE vine într-un moment dificil pentru instituţia cu sediul la Frankfurt, care ar fi trebui să înceapă să majoreze dobânzile în 2019, o sarcină complicată de încetinirea ritmului de creştere în zona euro şi de nivelul redus al inflaţiei.

În paralel, trei dintre cei şase membri ai boardului executiv al BCE sunt programaţi să se retragă în 2019, inclusiv preşedintele Mario Draghi, iar după alegerile europarlamentare din această lună va urma o reînnoire a principalelor poziţii politice din blocul comunitar, inclusiv cea de preşedinte al Comisiei Europene.

Pe lângă cei trei membri ai boardului BCE, guvernatorii Băncilor Centrale din Belgia, Austria, Estonia, Slovacia şi Cipru ar urma să fie înlocuiţi şi ei în cursul acestui an.

Vezi și: Creditarea gospodăriilor din zona euro la cel mai mare nivel post-criză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel