Phishing pe Internet. Cum era să fie păcălit un ieșean: Trăiască furtul elegant, al celor cu cravată / FOTO

Phishing pe Internet. Cum era să fie păcălit un ieșean: Trăiască furtul elegant, al celor cu cravată / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Phishing pe Internet. Cum era să fie păcălit un ieșean: Trăiască furtul elegant, al celor cu cravată / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Un cetățean din Iași a fost foarte aproape de a fi păcălit. Acesta a vrut să își vândă scaunul pe OLX, însă nici nu bănuia că cineva vrea să îi întindă o cursă.

Un cetățean din Iași a povestit, într-o postare pe pagina sa de Facebook, modul în care era să fie păcălit atunci când a scos la vânzare un scaun. Mihai Bulai a publicat conversația pe care a avut-o cu Ursu BRAWL, cel care dorea să aibă acces la contul acestuia:

„DESPRE PHISHING PE INTERNET

Novice în ale vânzării pe internet, dorind să-mi vând scaunul second-hand, iată, chiar azi, am fost la limită să ofer datele cardului bancar unui anume Ursu BRAWL (ce nume!) din satul Dopca, Jud. Brașov (e bine să ai un județ „serios” în spate) care m-a contactat pe Whatsapp. A evitat mult să ofere numele și adresa, insistând să introduc datele cardului meu la un link aparent serios (inclusiv codul de 3 cifre, de pe spate, specific unei cumpărări de pe site-uri verificate, nu unei vânzări, cum era cazul meu).

Furtul din buzunare ale celor nevoiași s-a încheiat. Trăiască furtul elegant, al celor cu cravată!

NOTĂ: Brawl = a rough or noisy fight or quarrel“, a scris Mihai Bulai pe Facebook.

Modul de operare al atacatorilor?

Aceştia contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesaţi și la scurt timp, cu un anumit pretext, cer să mute conversația pe un alt canal de comunicare, de regulă pe Whatsapp. Apoi susțin că au efectuat plata.

Pentru ca vânzătorul să intre în posesia plății i se trimite un link pe care trebuie să-l acceseze și să introducă datele card-ului. Aceasta este o capcană pentru că atacatorii, după ce primesc datele card-ului, sistează orice conversație cu victimele și retrag  bani din contul lor.

Deși pagina web la care ne direcționează link-ul folosește identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa  că nu ne mai aflăm pe pagina oficială.

În cazul în care ați căzut într-o astfel de capcană, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați banca pentru a bloca card-ul și eventualele tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens (vezi AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel