Pianistul Horia Maxim va interpreta joi seară, cu orchestra Filarmonicii orădene, o lucrare "de care a aşteptat să-i fie dor", anume Concertul pentru pian şi orchestră în la minor, op. 16 de Edvard Grieg, dar pe care intenţionează să-l propună şi în alte locuri.
"Este un şlagăr bine cunoscut acest concert. Ce se mai poate spune despre el? Ceea ce pot eu să spun e că îl revizitez acum după câţiva ani în care l-am lăsat de-o parte tocmai pentru că a apărut un soi de uzură... Evident l-am început în adolescenţă şi l-am iubit. În această stagiune însă am de gând să-l propun şi în alte locuri şi să-l duc în alt punct decât cel în care îl lăsasem. E cumva ca într-o relaţie de dragoste. E bine să ajungi să-ţi fie dor de persoana iubită. Aceasta e şi relaţia mea cu concertul de Grieg,. L-am lăsat o vreme pentru a-mi recâştiga dorul de această muzică", a declarat, în conferinţă de presă, pianistul Horia Maxim.
Directorul artistic al Filarmonicii de stat din Oradea, Vasile Foica a prezentat un alt invitat de marcă al concertului de joi, dirijorul spaniol César Álvarez, care, pasionat de muzică rusă, a devenit, în 2001, la doar 28 de ani, prim-dirijorul orchestrei Filarmonicii Tomsk (Rusia).
El va mai dirija în concertul simfonic săptămânal două lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski: "Capriciul italian", în deschidere, "o lucrare proaspătă, cu melodii italiene, ce inspiră fericire" şi după pauză, "Simfonia a V-a în mi minor, op. 64".
"Această simfonie trebuie să facă parte din repertoriul oricărei orchestre simfonice. Interpretarea ei este ca un examen, un test dificil, în care toţi instrumentiştii au şansa să-şi exprime măiestria. Acum doi ani, când am dirijat pentru prima dată această orchestră, a fost o surpriză foarte plăcută nivelul profesionist, serios, al acesteia. De data aceasta, sunt şi mai surprins", a precizat dirijorul, în conferinţă de presă, în pauza unei repetiţii.
Pentru directorul artistic Vasile Foica, întâlnirea cu reprezentanţii presei a fost ultima în această funcţie, urmând ca, de luni, să intre în pensie, la împlinirea vârstei de 65 de ani. Flautistul Vasile Foica a venit în anul 1978 la Filarmonica de stat Oradea, devenind în foarte scurt timp şeful de partidă al compartimentului flaut. Din 2011, este directorul artistic al filarmonicii.
"Părăsesc acest post cu gânduri bune, fiind mulţumit de faptul că am reuşit să realizez o mare parte din proiectele pe care mi le-am propus la începutul mandatului. Vreau să mulţumesc orchestrei simfonice, corului filarmonicii, administraţiei instituţiei care m-a ajutat foarte mult ca proiectele gândite să fie duse la bun sfârşit, colaboratorilor apropiaţi, membrii consiliului artistic, familiei mele, care a suportat ca, de foarte multe ori, să mă ocup acasă şi de problemele filarmonicii. Nu în cele din urmă, desigur, publicului meloman, pentru care ne străduim", a spus, cu emoţie, Vasile Foica.
Pianistul Horia Maxim a dorit să sublinieze relaţia excelentă cu directorul artistic, de-a lungul anilor.
"Am găsit, de la bun început, în Vasile un partener extraordinar de receptiv şi entuziast, aş putea spune, apropo de toate proiectele mele, care au trecut şi pe la Oradea, lucruri inedite pe care un alt organizator ar fi putut să spună că 'ok, sunt faine, dar nu se potrivesc aici'. Am deci, la rândul meu, motive să-i mulţumesc pentru tot ce s-a întâmplat în cei aproape zece ani de când colaborăm", a declarat artistul.
Dincolo de alcătuirea programelor de concert şi a dirijorilor şi soliştilor, directorul artistic este cel care organizează şi coordonează activitatea orchestrei simfonice, a corului, ocupându-se de cele mai mici detalii pentru ca aceste lucruri să funcţioneze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News