Pianistul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a câștigat finala Concursului Internațional George Enescu

Roman Lopatynskyi, un artist în vârstă de 31 de ani din Ucraina, a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Pian.În finală, Lopatynskyi, a interpretat Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian și orchestră op. 83 de Johannes Brahms. Pe locul al doilea s-a situat Tatiana Dorokhova iar pe locul al treilea Evgeny Konnov.

Concursul Internațional George Enescu, inițiat în 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internațional. De-a lungul anilor, concursul a consolidat poziția României pe scena culturală globală, fiind singurul concurs din România afiliat Federației Mondiale a Concursurilor Internaționale de Muzică Clasică și a descoperit numeroase talente care au devenit artiști de renume mondial.

Roman Lopatynskyi a fost acompaniat de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, sub bagheta dirijorului Christian Reif. Roman Lopatynskyi s-a născut în 1993, la Kiev și este unul dintre cei mai apreciați tineri pianiști din Ucraina. Este laureat a peste 20 de competiții internaționale de pian, precum Concursul Internațional de Pian Hamamatsu, Concursul Internațional de Pian Ferruccio Busoni din Bolzano, Concursul Internațional pentru Tineri Pianiști în Memoria lui Vladimir Horowitz din Kiev, Concursul Internațional Arthur Rubinstein Piano Master.

Câștigătoarea Premiului al II-lea, Tatiana Dorokhova (33 de ani, Rusia) a interpretat Concertul nr. 1 în re minor pentru pian și orchestră op. 15 de Johannes Brahms în timp ce câștigătorul Premiului al III-lea, Evgeny Konnov (32 de ani, Rusia), a interpretat Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski. Dorokhova s-a născut în 1991 în Volgograd, într-o familie de muzicieni. A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani și a absolvit în 2006 Școala de Muzică pentru Copii nr. 14 din Volgograd (la clasa profesoarei Anna Cherfas), urmată de Școala Centrală de Muzică a Conservatorului de Stat Ceaikovski din Moscova (la clasa profesorului Alexander Mndoyants). De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie cu muzicieni remarcabili, precum Dmitri Bashkirov, Paul Badura-Skoda, Dina Yoffe, Leon Fleisher sau Richard Goode. Tatiana Dorokhova este laureată a numeroase concursuri internaționale și a luat parte la înregistrarea seriei de CD-uri “Antologia muzicii pentru pian a compozitorilor sovietici și ruși”, lansată de casa de discuri Melodiya.

Câștigătorul Premiului al III-lea, Evgeny Konnov (32 de ani, Rusia), a interpretat Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski. Konnov s-a născut în Circik (Uzbekistan) în 1992 și a studiat cu profesorii Georg Friedrich Schenck, Evgenia Rubinova, Jan Jiracek von Arnim, Albert Mamriev și Christoph Hammer. Este laureat al mai multor concursuri internaționale, printre care: Premiul I la Concursul Internațional de Muzică Maria Canals, ediția 64, Premiul I la Concursul Internațional de Pian Unisa, ediția a XIV-a, și premiul I la Concursul Internațional de Pian Ettore Pozzoli, ediția 31. 

Trofeele, realizate de Mihai Băncilă

Juriul Secțiunii de Pian pentru cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu a fost format din pianiștii Lilya Zilberstein (Președinta Juriului), Luiza Borac, Dana Borșan, Sina Kloke, Vovka Ashkenazy, Andrei Pisarev, Simon Trpčeski, Alexander Shtarkman și managerul Martin Campbell-White.

Premiul I al ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu este în valoare de 15.000 de euro net, premiul al doilea de 10.000 de euro net, iar premiul al treilea de 5.000 de euro net. De asemenea, laureaților Concursului Internațional George Enescu 2024 li se va oferi șansa de a concerta în cadrul edițiilor 2025 și 2026 ale Festivalului şi Concursului Internațional George Enescu, precum și în concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din țară. Trofeele Concursului Enescu 2024 sunt realizate de către artistul Mihai Băncilă.

În cadrul Galei de premiere s-au oferit și trei premii speciale: 

Premiul Radu Lupu pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu, în valoare de 3.000 euro net, a fost câștigat de Roman Lopatynskyi, care a interpretat Sonata nr. 3 în re major op. 24.  

Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse – Bulz pentru pian de Diana Rotaru în valoare de 2.000 euro net, a fost câștigat de Tatiana Dorokhova.  

Premiul Constanța Erbiceanu, oferit de Fundația Culturală Erbiceanu, în valoare de 2.500 euro net, care se atribuie unui concurent român, a fost câștigat de Alexa Stier.   

Premiul Publicului, în valoare de 1.000 euro net, a fost câștigat de Evgeny Konnov, care a fost votat de către un public din 15 țări: Malaysia, Croația, Kazahstan, Estonia, Argentina, Macedonia de Nord, Elveția, Austria, Spania, Ucraina, Italia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Germania și România.   

Alexa Stier a câștigat premiul Constanța Erbiceanu

Alexa Stier este născută în Satu Mare, România, în 1997. Descrisă de New Britain Herald drept „pur și simplu fenomenală”, a concertat ca solistă cu ansambluri precum Orchestra Națională Regală a Scoției (Marea Britanie), Orchestra Simfonică New Britain (SUA) și Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania (România). Alexa Stier a câștigat Premiile I la Concursul de Pian Sheepdrove din Marea Britanie și la Concursul de Concerte Virtuoso & Belcanto din Lucca. A obținut Premiul III, Premiul Publicului și Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări comandate la Concursul Internațional Olivier Messiaen și Premiul Maurice Ohana la Concursul Internațional de Pian din Orléans. 

Alexa Stier este fondatoarea și directorul artistic al Festivalului de Muzică de Cameră ContemporArt din orașul ei natal, Satu Mare. Și-a finalizat studiile de licență la Conservatorul Regal din Scoția ca studentă a lui Fali Pavri și studiile de master cu Boris Berman și Wei-Yi Yang la Yale School of Music, SUA, unde în prezent este doctorand.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel