Piaţa asigurărilor de locuinţe, obligatorii şi facultative, a consemnat în primul semestru al anului 2019 o creştere a primelor brute subscrise cu aproximativ 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Numărul de contracte de asigurare obligatorie de locuinţă în vigoare la sfârşitul perioadei de raportare (807.141) s-a mărit cu circa 2%, primele brute subscrise (în valoare de 74,16 milioane de lei) au crescut cu aproximativ 4%, în timp ce indemnizaţiile brute plătite (2,15 milioane de lei) au crescut semnificativ, cu 121%.
Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuinţe (prime brute subscrise de 172,76 milioane de lei) au înregistrat o creştere de aproximativ 7% comparativ cu primul semestru din anul precedent, în timp ce indemnizaţiile brute plătite (44,93 milioane de lei) au fost în creştere cu circa 54%, iar numărul de contracte noi încheiate în perioada de raportare (639.748) a urcat cu 3%.
Potrivit ASF, în primul semestru din 2019 a continuat dinamica pozitivă a sectorului asigurărilor de viaţă, manifestată începând cu anul 2015, iar volumul primelor brute subscrise se menţine la cel mai ridicat nivel din ultima perioadă.
Primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă sunt în sumă de 1,12 miliarde de lei, în creştere cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Potrivit documentului, s-a menţinut un grad mare de concentrare, astfel că primele două societăţi din punct de vedere al volumului primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă deţin o cotă de piaţă cumulată în valoare de 54%. De asemenea, 10 societăţi au deţinut o pondere de peste 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate în valoare de 1,09 miliarde lei.
Asigurările de sănătate au cumulat la finalul lunii iunie 2019 prime brute subscrise în valoare de 205 milioane lei, în creştere cu aproximativ 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Numărul de contracte în vigoare la sfârşitul perioadei de raportare s-a mărit cu circa 18%, iar cea mai ridicată pondere este deţinută de contractele de asigurări de sănătate asimilabile asigurărilor generale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu