Iată o trecere în revistă a celor mai importante evenimente pe zona agricolă, din acest an!
Conflictul de la granița României a generat multiple provocări în sectorul agricol și în acest an. Importurile de cereale și oleaginoase ieftine din Ucraina au avut un impact negativ semnificativ asupra veniturilor fermierilor români, care au trebuit să facă față prețurilor scăzute, concurenței neloiale pe piață și dificultăților tot mai mari în finanțarea activității agricole, informează Agerpres.
Autoritățile au fost nevoite să solicite ajutorul Comisiei Europene încă de la începutul anului, avertizând că peste 3 milioane de tone de cereale și oleaginoase din țara vecină au fost deja importate în România la prețuri mult mai mici decât cele practicate de fermierii români. Ministrul Agriculturii de atunci, Petre Daea, împreună cu omologii săi din alte cinci state est-europene, au cerut Bruxelles-ului instrumente specifice de compensare pentru fermierii afectați de importurile ieftine din Ucraina și de incapacitatea acestora de a-și valorifica producția.
Clubul Fermierilor Români a atras atenția că importurile de porumb, grâu, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina, la prețuri cuprinse între 40 și 100 de euro pe tonă, au afectat grav fermierii români. Aceștia s-au confruntat cu dificultăți în comercializarea producției și au suportat costuri suplimentare pentru stocare.
În plus, fermierii au semnalat o altă problemă legată de calitatea produselor importate din Ucraina. Cu toate acestea, datele anunțate în februarie de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au indicat că cele 8.500 de probe prelevate din produsele importate în România nu au depășit parametrii stabiliți, confirmând astfel că aceste produse erau sigure pentru consumul uman și hrana animalelor.
La începutul primăverii, agricultorii din estul Europei au fost profund nemulțumiți de invazia piețelor lor cu cereale ieftine din Ucraina. Această situație a generat ample proteste în Polonia și Bulgaria, într-un context în care Comisia Europeană a propus, la sfârșitul lunii februarie, prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.
La finalul lunii martie, Comisia Europeană a anunțat că va utiliza o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria, afectați de valul de importuri agricole ucrainene în urma liberalizării temporare a comerțului cu UE, după invazia Rusiei în Ucraina.
Cu toate acestea, sprijinul financiar propus de Bruxelles a fost extrem de redus, totalizând 56,3 milioane de euro, dintre care Poloniei i-au revenit 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane, iar României, cea mai mică sumă, respectiv 10,05 milioane de euro. În plus, CE a autorizat cele trei țări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat. Propunerea a fost aprobată pe 30 martie 2023.
Fermierii din România au respins vehement aceste sume, considerate derizorii, exprimându-și nemulțumirea printr-un protest susținut de mai multe organizații, printre care și Federația Națională Pro Agro. Deși ministrul Daea a criticat suma primită, numind-o "derizorie", a comunicat fermierilor că nu poate refuza niciun cent de la Comisia Europeană, subliniind că orice sprijin financiar este binevenit în țară.
Președintele României, Klaus Iohannis, a intervenit în această dispută, sugerând că datele furnizate de Ministerul Agriculturii nu au fost suficient de bine gândite, dar subliniind totodată că Comisia Europeană ar fi trebuit să țină cont de sacrificiile imense făcute de România pentru a facilita exportul de cereale din Ucraina către piețele mondiale.
La sfârșitul lunii martie, fermierii români au organizat un protest în fața Comisiei Europene, susținut de Asociația Forța Fermierilor (AFF), pentru a atrage atenția asupra situației dificile în care se află sectorul agroalimentar din România. Gabi Corodeanu, membru AFF, a subliniat eforturile fermierilor români în sprijinul Ucrainei și a cerut recunoașterea și aprecierea acestor sacrificii.
Pe 7 aprilie, aproape 7.000 de fermieri români, membri ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), au organizat proteste masive în mai multe localități din România, inclusiv în București. Aceștia au exprimat nemulțumirea față de "alocarea infimă, arbitrară și discriminatorie" a mai puțin de 18% din suma totală pusă la dispoziție de CE, în condițiile în care țara lor a servit drept platformă logistică și a facilitat tranzitul pentru aproximativ 60% din volumele de produse agricole extrase din Ucraina.
Suma derizorie obţinută de România a fost însă un bun prilej şi pentru opoziţie să ceară demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea. "Ministrul polonez al Agriculturii şi-a dat demisia, după ce Polonia a primit ajutoare de 29,5 milioane euro. Nici vorbă ca Daea să-şi dea demisia, deşi suma de 10,5 milioane de euro înseamnă mai nimic pentru România. Atât a putut ministrul PSD al Agriculturii să facă pentru fermierii români. Daea nu a negociat nimic la Bruxelles", a spus senatorul USR, Sebastian Cernic, membru în comisia de Agricultură.
Şi europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură, a transmis că problemele fermierilor afectaţi de importul de cereale din Ucraina au nevoie de soluţii, atât la nivel naţional, cât şi european, solicitând co-premierilor Ciucă şi Ciolacu "să nu joace viitorul agriculturii româneşti, credibilitatea, prestigiul şi greutatea României în Uniunea Europeană pe mâna unui ministru incompetent şi a unor interese politicianiste mărunte".
În data de 12 aprilie, USR şi Forţa Dreptei au depus o moţiunea simplă împotriva ministrului Petre Daea, fără succes de altfel, care, în opinia lor, era un ministru din alte vremuri, care "ne face doar să ne amuzăm din când în când şi să ne rugăm să plouă".
Singurul membru al Guvernului care a susţinut că situaţia legată de cerealele provenite din Ucraina este o problemă de comerţ, nu neapărat de agricultură, a fost Sorin Grindeanu, oficialul de la Transporturi, acesta precizând că responsabilitatea "nu trebuie aruncată 100% în spatele ministrului Agriculturii, pentru că nu acesta face comerţ".
Situaţia creată pe pieţele celor şase state-membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina a început să fie abordată în mod unitar, Polonia şi Ungaria fiind primele ţări care au decis să interzică unilateral importurile ucrainene pentru a proteja sectorul agricol local, după ce o avalanşă a ofertei a redus preţurile în întreaga regiune. S-au alăturat ulterior, Slovacia şi Bulgaria, pe motiv că un aflux de cereale ieftine din Ucraina ameninţă veniturile fermierilor lor. Toate aceste ţări au fost criticate de Bruxelles, care a apreciat că acestea ar putea încălca politica comercială a blocului comunitar.
România s-a abţinut să facă acest lucru, dar a precizat că va adopta restricţiile care vor fi convenite în cadrul unui acord mai amplu la nivelul UE. Astfel, în urma unor discuţii avute de ministrul român al Agriculturii cu omologul său ucrainean, România a anunţat că va restricţiona exportul de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul ţării şi va institui controale direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina.
La finele luni aprilie, Polonia şi alte patru state membre UE, inclusiv România, au convenit o serie de restricţii privind cerealele din Ucraina în cadrul unui acord cu Executivul comunitar, înlocuind interdicţiile lor unilaterale impuse la importurile de cereale din Ucraina. Măsurile urmau să se aplice la grâu, porumb, rapiţă, seminţe şi ulei de floarea soarelui până la data de 5 iunie, cu posibilitatea de a fi extinse până la finele anului.
Astfel, decizia Comisiei Europene prin care s-au instituit măsuri preventive excepţionale şi temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina a intrat în vigoare din data de 2 mai 2023.
Totodată, Executivul comunitar a transmis că va mai aloca încă 100 de milioane de euro din fondul de criză pentru sprijinirea celor mai afectate ţări de importurile agricole ucrainene. România urma să primească de această dată 29,73 milioane de euro, a doua sumă după Polonia (39,33 milioane de euro).
O lună mai târziu, pe 23 mai, fermierii români participă la Bruxelles, la manifestul fermierilor şi cooperativelor organizat de Grupul de la Vişegrad extins (România, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria şi Slovacia), nemulţumiţi în continuare de dezechilibrele grave din sectorul agroalimentar. Reprezentanţii asociaţiei din România au susţinut că stocurile sunt la 150% din nivelul tipic pentru acea perioadă a anului, iar odată cu următoarea recoltă exista posibilitatea să nu aibă cui să vândă, dar şi să nu fie loc de depozitare pentru cerealele şi seminţele oleaginoase din recolta viitoare.
Potrivit acestora, culoarele de solidaritate nu funcţionau, situaţia fiind cauzată, în principal, de importul fără taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene care intră în UE, unde au fost importate grâu, porumb şi soia, chiar dacă acestea erau destinate ţărilor terţe sau cumpărătorilor tradiţionali de produse ucrainene.
Pentru că situaţia nu dădea semne de redresare, în data 5 iunie, Comisia Europeană a decis prelungirea interzicerii importurilor de cereale din Ucraina, pentru ţările din estul Europei, până la data de 15 septembrie 2023.
Rotativa guvernamentală din luna iunie l-a adus la şefia Ministerului Agriculturii pe preşedintele Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor, Florin Barbu, care încă din audieri a transmis că va insista la Comisie pentru prelungirea restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina, dar şi pentru introducerea de zece noi produse pe lista de restricţii, precum mierea, carnea, zahărul, făina, mălaiul, cartofii. Lucru care nu s-a şi întâmplat, chiar dacă au fost făcute aceste solicitări la Comisie.
La finalul verii, Florin Barbu cerea Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina, dar şi o subvenţie de 30 de euro/tonă pentru acoperirea cheltuielilor fermierilor români cu transportul pe zona de export. Acesta a transmis că a semnat deja un acord cu alte patru state afectate de războiul de la graniţa României, respectiv Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia, pentru prelungirea restricţiilor până la 31 decembrie 2023, mai ales că ministrul ucrainean al Agriculturii a confirmat că România nu este piaţă de desfacere pentru cerealele ucrainene.
Chiar şi comisarul european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, declara la acea vreme că interzicerea temporară a vânzărilor de cereale ucrainene scutite de taxe vamale ar trebui prelungită până la finalul anului, însă declaraţia sa contrazicea politica Executivului comunitar.
Cu toate acestea, Executivul comunitar a pus punct pe 15 septembrie interdicţiei introduse de cele cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine.
Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor păstra propriile lor restricţii, în pofida deciziei Comisiei Europene. Ulterior, Kievul anunţă că a depus o plângere la OMC împotriva acestor ţări, care au prelungit embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina, în pofida deciziei venite de la Bruxelles.
Pe de altă parte, ministrul român al Agriculturii a dat asigurări fermierilor români că, începând cu data de 15 septembrie, timp de 30 de zile, nu va intra niciun bob de grâu sau de porumb din Ucraina. "În momentul de faţă, în România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Mai mult de atât, aşteptăm planul transmis de Ucraina, (...) pentru a încerca să licenţiem împreună societăţile comerciale (...). Vreau să-i asigur pe toţi fermierii români, să stea calmi, pentru că nu va intra pe o perioadă de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina", a declarat la acea vreme Florin Barbu.
La rândul său, preşedintele Pro Agro, Ionel Arion, a transmis că fermierii sunt dispuşi să aştepte 30 de zile pentru implementarea acestui mecanism, iar dacă nu vor fi respectate aceste decizii fermierii vor reacţiona în consecinţă.
În plus, Ucraina prezintă UE un Plan de acţiune privind exporturile sale, astfel încât să nu se producă perturbări în pieţele agricole ale ţărilor membre vecine, prin care se prevedea introducerea unui sistem de licenţiere a producătorilor agricoli. În cazul în care aceste decizii nu ar fi fost respectate, România urma să ia măsura unilaterală de a interzice importurile din Ucraina.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat atunci o serie de decizii luate de România pentru creşterea nivelului de tranzit al grânelor prin România, având în vedere că Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative din UE, numite "coridoare de solidaritate", pentru exporturile sale de cereale, după ce Rusia a abandonat în iulie acordul internaţional care permitea transportarea în siguranţă a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Astfel, trei dintre deciziile luate vizau navigarea în mod continuu pe Sulina, creşterea numărului de piloţi şi transbordarea cerealelor direct de pe un vapor pe altul.
La începutul lunii octombrie a fost făcut public mecanismul de autorizare a operatorilor economici români pentru importul de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi rapiţă din Ucraina şi din Republica Moldova, iar Florin Barbu a transmis că importurile de cereale din aceste ţări vor fi permise numai în baza unui acord de punere pe piaţă eliberat de Ministerul Agriculturii şi doar pentru fermierii şi procesatorii care demonstrează că au nevoie de aceste cantităţi pentru completarea stocurilor. Lipsa unui astfel de acord sau utilizarea în alte scopuri atrăgea amenzi de la 50.000 lei la 100.000 lei, precum şi suspendarea dreptului de a solicita emiterea de alte acorduri.
Toate aceste decizii sunt încă valabile până la 31 decembrie 2023, după care vor trebui găsite noi soluţii.
La finele lunii noiembrie, un nou mesaj referitor la creşterea capacităţii de transport pentru cerealele din Ucraina vine de la premierul Marcel Ciolacu, care a transmis că România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale.
Zilele trecute la dezbaterile pe bugetul de stat pentru anul 2024, ministrul Agriculturii a anunţat că România a exportat în acest an mai mult grâu decât a făcut tranzit Ucraina cu acest produs.
"Fermierii români au exportat în anul 2023 nouă milioane tone de grâu, iar tranzitul pe care l-a făcut Ucraina prin portul Constanţa a fost de 7,5 milioane tone. Fermierii români au putut valorifica cereale şi vreau să-i mulţumesc domnului ministru Grindeanu, pentru că a realizat fluxuri separate, dane separate pentru fermierii români. Deci nu e nicio problemă cu tranzitul şi cu exportul de cereale din România pentru fermierii români. Am date clare de la vamă, România a exportat mai mult grâu decât a făcut tranzit Ucraina", a transmis şeful de la Agricultură, Florin Barbu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News