EXCLUSIV  Piața imobiliară se SCHIMBĂ. Profesorul de economie Coșea, scenariul viitorului: Toți vor sta cu CHIRIE la bănci sau fonduri de investiții

foto Pixabay
foto Pixabay

Situația de pe piața imobiliară este una ce provoacă incertitudine în rândul celor care vor să-și cumpere o locuință. Pentru cei mai mulți, decizia vine la pachet cu un credit la bancă pe 10, 15, 20 sau chiar 30 de ani, astfel că decizia devine complicată. 

Odată ce a explodat prețul la materialele de construcții- în toată lumea, nu doar în România- prețul apartamentelor și al caselor a crescut imediat, mulți dezvoltatori speculând piața, chiar dacă blocul era deja finalizat de pe vremea în care materialele de construcții aveau un preț mult mai mic. Astfel, paradoxal, cu intenția unui câștig mai mare imediat, fără o analiză pe termen lung a deciziei, dezvoltatorii imobiliari au susținut, prin mutarea lor, creșterea prețurilor la materialele de construcții, materia primă de care ei au nevoie a fi una la preț moderat.

Vezi și: Apartamentele clickbait. Cum sunt atrași oamenii care vor să-și cumpere o casă cu anunțuri false. Totul părea minunat până când...

Prin urmare, prețurile la locuințe au crescut constant pe parcursul anului 2021 și incertitudinea pe această piață este una mare, existând trei variante: prima, a revenirii la prețurile de dinainte de pandemie, în 2022; a doua, a stagnării și a treia, a creșterii continue a prețurilor. 

Profesorul de economie Mircea Coșea, întrebat de jurnalistul Val Vâlcu, în cadrul interviului DCNews, dacă suntem într-o bulă imobiliară și dacă se va prăbuși această piață, a răspuns: ”În țară, investițiile care se fac la nivel de individ sau de colectivitate sunt din ce în ce mai mici. Dacă lucrurile vor merge greu, nu se va muri de foame, să nu ne temem de asta, se va deteriora calitatea vieții, ceea ce va determina ca investiția pe care o faci să fie din ce în ce mai mică. De vândut e un moment bun și în viitor va fi și mai bun pentru cei care vor avea astfel de posibilități” a spus profesorul. ”Concentrarea proprietății se va face, ceea ce înseamnă că va ajunge la cât mai puțini și-n cantități cât mai mari, nu neapărat la indivizi, ci la societăți comerciale, bănci, fonduri de investiții.” a spus Mircea Coșea, care a explicat că ”noi suntem o țară care, din cauza ideii comuniste, am devenit toți proprietari pe apartamente, asta a însemnat o auto-finanțare a construcțiilor în România, noi, tot ce vedeți construcții ceaușiste sunt făcute din banii noștri. Lucrul ăsta nu va mai fi atât de evident în viitor, se va merge pe calea închirierii, iar proprietarii acestor imobile nu vor mai fi persoanele private, ci băncile sau societățile, fondurile de investiții”. 

Vezi întregul interviu cu profesorul de economie Mircea Coșea: 

Youtube video image

Citește și: EXCLUSIV  Una caldă, una rece pentru dezvoltatorii imobiliari, de la BNR: Necesar de 1 MILION de noi locuințe, dar ”nu suntem în America aici!”- VIDEO

Prețul materialelor de construcții a explodat. ”Când vorbim despre prețuri, trebuie să avem în vedere două realități: una este prețul afișat, și la materiale de construcții, și la case, alta este prețul plătit. Prețul plătit uneori nu este declarat. Pentru antreprenorii imobiliari, rămâne prețul afișat pentru că le cade bine” a fost declarația făcută de consilierul guvernatorului BNR, pentru DC News. 

Prețurile caselor și terenurilor nu intră în ”coșul de consum”, reflectat de inflație, ci în costul vieții. În acest moment, Adrian Vasilescu nu vede un pericol care să vină de pe piața imobiliară.

Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel