Circa 90% din puii din hipermarketuri sunt injectaţi, a susţinut Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară. Mai mult, el spune că injectarea se practică nu doar pentru a da un aspect atrăgător cărnii, ci şi pentru a prelungi termenul de valabilitate al acesteia.
Bulgaria a interzis vânzarea cărnii de pui injectată cu apă începând din 20 februarie. Hotărârea a nemulţumit marile lanţuri de magazine, dar şi producătorii care aveau pe stoc carne de pui injectată. Carne de pui injectată cu apă se vinde în cantităţi mari şi în România, potrivit specialiştilor, scrie rtv.net.
"Fără discuţie, există această carne injectată în România. Lucrul ăsta se întâmplă de foarte multă vreme. Tot ce arată frumos, rotund, aranjat în pungă, în procent de 90% înseamnă pui injectat. Se practică această injectare şi datorită măririi termenului de valabilitate, dar nu ştim ce mâncăm. În România şi în domeniul industriei alimentare şi al respectului faţă de consumator trebuie o legislaţie foarte drastică. Trebuie să avem standarde pentru fiecare produs, ca să ne asigurăm că mâncăm sănătos", a precizat Frumosu.
Preşedintele FNSIA spune că una din singurele modalităţi prin care ne putem da seama de puii injectaţi este să ne uităm la aspectul lor: "Tot ceea ce arată rotund şi frumos înseamnă injectat. Trebuie verificat bine, pentru că în afară de apă poate să mai conţină şi altceva şi trebuie să ştim procentul care trebuie fi utilizat pentru a nu ne îmbolăvi", mai spune Dragoş Frumosu.
"Pe etichetă trebuie să scrie "conţine apă în procent de...". Trebuie făcută o disciplină chiar dacă marii producători nu doresc lucrul ăsta. Dacă gustaţi nişte produse făcute de o companie multinaţională din România şi acelaşi produs din Franţa, Germania, Belgia, veţi observa că produsul de acolo e mai bun. În România, din reţete se "fură", adică se foloseşte mai puţin pentru ca produsul să iasă mai ieftin, dar consumând în multe situaţii porcării", a subliniat preşedintele FNSIA.
Nutriţionistul Virgil Stroescu spune că, dacă problema este naţională, Institutul de cercetare alimentară trebuie să ia mostre ale produselor şi să facă o cercetare.
"O dozare hormonală, să vedem parametrii respectivi, pentru că nu ştim exact când injectează apa dacă este distilată sau conţine şi altceva. Şi apoi, de ce să nu laşi puiul în pace, aşa cum s-a făcut el? Nu trebuie să ne jucăm cu sănătatea", a declarat nutriţionistul Virgil Stroescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu