În centrul monumentului megalitic Stonehenge se află Piatra de Altar, o placă masivă de gresie, a cărei origine și scop au fost mult timp un mister.
O nouă analiză geochimică a dezvăluit că această colosală piatră dreptunghiulară a parcurs un drum remarcabil pentru a deveni parte din una dintre cele mai faimoase minuni ale omenirii.
Potrivit cercetătorilor, amprenta geochimică a Pietrei de Altar se potrivește perfect cu substratul geologic din nord-estul Scoției, ceea ce indică faptul că piatra, cântărind aproximativ șase tone, a fost transportată pe o distanță de 700-750 de kilometri de către constructorii Stonehenge-ului până pe câmpia Salisbury din sudul Angliei.
Descoperirea a uimit cercetătorii, deoarece nicio altă piatră de la vreun monument din acea perioadă nu a fost transportată pe o asemenea distanță. „Nu ne venea să credem,” a spus Anthony Clarke, doctorand în geologie la Universitatea Curtin din Australia și autor principal al studiului publicat în revista Nature.
Timp de un secol, s-a crezut că Piatra de Altar a fost adusă din Țara Galilor, la fel ca alte componente mari ale Stonehenge-ului. Însă această piatră, care este culcată, nu ridicată, are 4,9 metri lungime, un metru lățime și o grosime de jumătate de metru. Deși este o gresie gri-verde, suprafața sa ondulată și erodată a căpătat acum o nuanță roșu-maronie.
Transportul unei pietre de o asemenea dimensiune pe o distanță atât de mare - probabil atât pe uscat, cât și pe mare - sugerează un nivel de organizare socială neașteptat pentru comunitățile neolitice din Marea Britanie de acum aproximativ 4.600-2.500 de ani, contemporan cu marile piramide ale Egiptului.
„Această descoperire redefinește radical înțelegerea noastră asupra conexiunilor preistorice și a tehnologiei din Marea Britanie neolitică”, a spus profesorul Chris Kirkland, coautor al studiului.
Analizele anterioare au identificat două tipuri principale de piatră folosite la construirea cercului de piatră de la Stonehenge: unele provenite din apropiere de Marlborough, la aproximativ 25 km distanță, și altele din Țara Galilor, la aproximativ 250 km distanță.
Cercetătorii au analizat vârsta și chimia mineralelor de zircon, apatit și rutil din două fragmente ale Pietrei de Altar. Vârsta mineralelor a variat între 1 și 2 miliarde de ani pentru zircon, în timp ce apatit și rutil au fost datate la aproximativ 450 milioane de ani. Aceste analize au indicat că piatra provine din regiunea Bazinului Orcadian, care se întinde de la Inverness până la extremitatea nord-estică a Scoției.
„Am utilizat o tehnică de micro-analiză”, a explicat Nick Pearce, geolog și coautor al studiului. Cercetătorii au folosit un fascicul laser pentru a vaporiza un mineral din rocă și apoi au analizat vaporii de gaz, măsurând raportul izotopilor de uraniu și plumb pentru a determina vârsta mineralului.
Piatra de Altar, parțial acoperită de alte două pietre căzute, este singura dintre marile pietre ale monumentului care nu face parte din designul său circular. Deși locul precis de unde a fost extrasă rămâne necunoscut, transportul unui astfel de bloc masiv din Scoția până în Wiltshire ar fi fost o provocare majoră, subliniind importanța sa pentru constructorii Stonehenge-ului.
„Cum a fost mutată este incert, dar transportul maritim este o sugestie realistă, având în vedere terenul montan și împădurit al posibilelor rute terestre,” a spus Richard Bevins, geolog și coautor al studiului.
Piatra de Altar și-a primit numele evocator în secolul al XVII-lea, în urma unei interpretări a arhitectului englez Inigo Jones. „A primit acest nume pentru că este plată ca o masă, dar nu știm dacă a fost întotdeauna așa, și nici nu știm exact pentru ce a fost folosită. Știm însă că, la solstițiu, apusul soarelui o luminează,” a spus Kirkland.
Stonehenge, construit în mai multe etape de-a lungul a aproximativ 500 de ani, începând cu aproximativ 3000 î.Hr., rămâne un loc de fascinație care atrage turiști din întreaga lume. „Oferă o legătură cu strămoșii noștri antici care au creat ceva care a rezistat în timp,” a concluzionat Kirkland.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci