"Piatra dracului" de la Durău. Chiar se mișcă? Ce spun legendele

 "Piatra dracului" de la Durău. Chiar se mișcă? Ce spun legendele / Foto: Pixabay, de StockSnap
"Piatra dracului" de la Durău. Chiar se mișcă? Ce spun legendele / Foto: Pixabay, de StockSnap

Află în articol ce spun legendele despre "Piatra dracului" de la Durău.

Pe pagina de Facebook "Esti din Iași - Grup Oficial" Laura Nica a strâns mai multe legende țesute în jurul bucății de stâncă aflate la confluența Bictricioarei cu Bistrița. Este imposibil să nu o vezi dacă ajungi la Durău. Bucata de stâncă, înaltă de aproape 30 de metri este marcată și cu o cruce în vârf. Localnicii spun că aceasta se mișcă în fiecare noapte, la stânga sau la dreapta. Oamenii de știință, însă, spun doar că este vorba doar de o iluzie optică ce depinde de condițiile atmosferice. Legendele mistice sunt însa savuroase, scrie Ziarul de Iași.

Unde se află "Piatra Dracului"

Le puteți găsi în rândurile de mai jos, prezentate de Laura Nica:

"I se spune "Piatra Dracului", însă, parcă pentru a mai îmblânzi legenda ivită în jurul ei, omul i-a fixat o cruce deasupra. Chiar și așa, cei care îi știu povestea, nu trec pe acolo fără să-și "stuchească" în sân, privind pieziș, să nu fie cumva diavolul în preajmă. Și asta pentru că piatra cu pricina cică și-ar schimba locul în fiece noapte, mișcată de însuși șeful Tartarului.

E imposibil să o ratezi, dacă mergi spre Durău, căci stă chiar în mijlocul apelor, la confluența Bistricioarei cu Bistrița, în locul numit de localnici "Gura Largului" Piatra Teiului, de la coada lacului Izvorul Muntelui, este o stâncă atât de înaltă, un bloc de rocă izolat înalt de 23 de metri, nicio viitură nu a trecut peste creștetul ei, un monolit de care se izbesc valurile, fără nicio izbândă. Stanca este declarată monument al naturii din anul 1951, în prezent cu statul de rezervaţie geologică.

De ce se spune că piatra se mișcă

Legendele care au apărut in jurul acestei pietre sunt care mai de care mai interesante.

Una dintre ele spune că sufletul oamenilor așa se înrăise și credința lor așa de tare se știrbise, că Dracul s-a dus la Dumnezeu cu o cerere: "Nu-i vezi cât de netrebnici sunt, Doamne, ce trebuință mai ai de ei? Dă-mi-i mie!", ar fi zis. Iar Dumnezeu s-a învoit, cu o singură condiție: să smulgă o piatră sacră de pe vârful Ceahlăului și, până la cântatul cocoșilor, să o pună la Talpa Iadului.

Zis și făcut. Tartorul a smuls piatra și a plecat cu ea spre tărâmul lui. Dar pe când era deasupra apelor – deși încă nu se iviseră zorile – un cocoș nu știu ce vis avu că s-a trezit și s-a pornit pe cântat (Diavolul ar fi acuzat mai apoi un șiretlic al lui Dumnezeu, care trimisese o geană de lumină pe la ochii cocoșului, dar cine să-l dovedească!). Cert e că la cântecul rebel, dracul a dat drumul pietrei din mâini și ea s-a rostogolit chiar acolo, în locul în care valurile celor două râuri se ciocnesc.

Se mai spune că, înciudat, în fiecare noapte Dracul se întoarce pe furiș și încearcă să mute piatra din loc, convins că în ziua în care va reuși să o pună la Talpa Iadului, domnia lui Dumnezeu pe pământ va sfârși și Lumea va intra în stăpânirea lui.

Cum spuneam, localnicii au așezat o cruce în capul pietrei, pentru ca Ucigă-l Toaca să nu se mai apropie noaptea să-și ducă lucrarea la capăt. Unii spun că de atunci piatra stă pe loc. Alții însă pot jura că-n fiecare dimineață tot e urnită nițel mai spre dreapta. Ori spre stânga? De fapt, de-atâtea veacuri, nimeni nu a făcut vreo măsurătoare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel