Parchetul General i-a clasat în februarie 2021 dosarul lui Dan Vîlceanu, acum numit la Finanțe.
Noul ministru al Finanțelor era acuzat de evaziune fiscală. Motivul clasării a fost pe ”fapta nu există”, Dan Vîlceanu având calitatea de suspect, după cum arată Parchetul General pentru g4media.ro: ”Cercetările s-au efectuat cu urmărirea penală dispusă faţă de suspect”.
În ciuda clasării pe ”fapta nu există”, o parte din dosar a fost disjunsă, partea ce privește alte persoane, și declinată la alt parchet. În dosar au fost vizați Dan Vîlceanu și firma părinţilor lui, din Rovinari. Dosarul ar fi plecat de la un control al ANAF Gorj, arată sursa citată. Controlul a fost făcut după ce inspectorii au primit sesizări din alte judeţe privind un comportament de tip fantomă din partea mai multor firme care au livrat materie primă către Trefo Rovinari, conform unei anchete publicată de România liberă în ianuarie 2020. Suspiciunile au fost că tranzacțiile erau doar pe hârtie, cu scopul de a diminua impozitul pe profit și de a deduce TVA. Se pare că facturile firmelor care livrau materie primă către Trefo erau semnate toate de persoane care se numeau Stănescu şi aveau acelaşi scris, deşi erau din zone diferite ale ţării. În plus, în 2017, Dan Vîlceanu ar fi închiriat o maşină de la firma părinţilor săi, iar echipa de control a stabilit că firma a dedus TVA în valoare de 22.599 de lei, ”reprezentând 50% din taxa pe valoare adăugată aferentă achiziţiei autoturismului”, dar nu a putut stabili dacă autoturismul a fost folosit exclusiv în scop economic.
Iată ce răspunde Parchetul pentru sursa citată:
”În cauza care face obiectul interesului dumneavoastră, instrumentată de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la data de 8 februarie 2021, a fost dispusă soluția de clasare, în baza dispozițiilor art. 16 lit. a din Codul de procedură penală – “fapta nu există”. Clasarea cauzei a vizat săvârșirea de către persoana la care faceți referire a infracțiunilor de evaziune fiscală – art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005, spălarea banilor – art. 29 din Legea nr. 656/2002 și constituirea unui grup infracțional organizat – art. 367 din Codul penal.
În sarcina persoanei cercetate s-a reţinut că în perioada 2014 – 2016, respectiv 2008 – 2016 cele două societăţi comerciale la care era administrator ar fi evidențiat în documentele contabile cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale. Cercetările s-au efectuat cu urmărirea penală dispusă faţă de suspect.
De asemenea, în dosar, față de alte persoane, s-a dispus disjungerea cauzei și declinarea acesteia la o altă structură de parchet, potrivit competenței materiale și teritoriale, cu privire la infracțiunile prev. și ped. de art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005 , art. 29 din Legea nr. 656/2002 și art. 367 din Codul penal.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu