O serie de picturi rupestre preistorice vechi de cel puţin 40.000 de ani, care au fost descoperite în şapte peşteri aflate pe insula indoneziană Sulawesi, au potenţialul de a rescrie istoria artei, scrie Reuters.
O echipă de oameni de ştiinţă a anunţat miercuri că aceste desene rupestre au o vechime de aproximativ 40.000 de ani, vârstă comparabilă cu cele mai vechi forme de exprimare artistică descoperite în Europa, continent despre care se credea că reprezintă leagănul artei.
"Se credea că Europa Occidentală este epicentrul unei explozii simbolice a primelor îndeletnici artistice, aşa cum sunt picturile rupestre şi alte forme de artă figurativă, acum aproximativ 40.000 de ani", explică expertul în datare Maxime Aubert de la Universitatea australiană Griffith.
Faptul că oamenii preistorici din Sulawesi aveau aceleaşi îndeletniciri artistice cu semenii lor europeni indică faptul că arta rupestră s-a dezvoltat independent şi simultan în mai multe zone ale planetei, conform arheologului Thomas Sutikna de la Universitatea australiană Wollongong.
"Arta pe piatră este unul dintre indicatorii capacităţii de exprimare abstracte a oamenilor din trecutul îndepărtat, zorii a ceea ce azi considerăm drept o caracteristică a omului modern", a mai adăuagt Sutikna.
Studiul s-a concentrat asupra a 14 desene rupestre: 12 contururi ale unor mâini şi două reprezentări zoomorfe (de animale), dintre care una a unei babiruse şi cealaltă a unui porc. Aceste reprezentări sunt desenate pe pereţii din calcar ai peşterilor din apropiere de Maros, în sudul insulei Sulawesi aflată la est de Borneo.
Majoritatea acestor reprezentări au fost realizate cu un pigment ocru roşu. Aceste desene rupestre sunt cunoscute de mai multe decenii, dar vârsta lor nu a fost determinată până la acest studiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu