Un prototip de piele artificială care vindecă rănile de pe corp fără să lase cicatrice şi care ar putea constitui o alternativă la grefe a fost dezvoltat de o echipă de cercetatori britanici, potrivit unui studiu publicat în revista Regenerative Medicine, informează bbc.co.uk.
Autor: Anton AndaSpecialiştii de la compania britanică Intercytex au spus că rezultatele primelor teste sunt promiţătoare. Pielea artificială se încorporează mult mai bine în ţesuturi faţă de orice alt substitut utilizat până acum.
În prezent, cea mai buna metodă de a trata arsurile grave şi rănile mari este prelevarea unui fragment de piele de pe organismul pacientului şi grefarea acesteia pe zona afectată. Tratamentul nu este unul ideal, iar specialiştii au avut mai multe tentative de a dezvolta diverse tipuri de piele artificială. Totuşi, până acum, nimeni nu a reuşit să creeze un tip de piele artificială care să se integreze total în ţesuturile afectate.
Specialiştii de la Intercytex sunt de părere că noul prototip este mai bun. Pielea artificială are la bază o matrice din fibrină, o proteină care se gaseşte în sânge şi în limfa şi care se dezvoltă din fibrinogen, în timpul coagulării sângelui. Această proteină alb-cenuşie se găseşte în rănile pe cale de vindecare.
Fibrina este adăugată fibroblastelor umane, celulele utilizate de organism pentru a sintetiza ţesutul nou.
În cadrul unui proces care imita modul în care organismul creează pielea nouă, celulele produc şi eliberează o alta proteină, colagenul, fenomen care face ca matricea să fie şi mai stabilă. În această formă, pielea artificială este implantată în rană.
Cercetatorii spun că, datorită stabilităţii matricei, pielea artificială prezintă mai puţine probabilităţi de a fi respinsă de organism în timpul vindecării.
La teste au participat 6 voluntari cărora li s-a aplicat pe răni piele cultivată în laborator. După 28 de zile pielea artificială a rămas într-o formă stabilă, iar rana s-a vindecat, lăsând în urmă o cicatrice abia vizibilă.
Cercetătorii au afirmat că mai sunt necesare studii pentru a demonstra că această metoda de vindecare a arsurilor şi rănilor este superioară celor deja existente pe piaţă. (MEDIAFAX)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu