Urmărește emisiunea live


Pielea poate dezvălui câteva lucruri interesante despre sănătatea ta

Pielea este cel mai mare organ care alcătuiește corpul uman, acoperindu-l în totalitate. 

Alegeri prezidentiale 2024

Cu o grosime de 2 milimetri și o greutate de aproximativ 6 kilograme, pielea umană acționează ca o barieră de protecție împotriva tuturor amenințărilor din afara corpului, inclusiv a luminii, căldurii, bolilor și rănilor. În plus, pielea servește ca un termostat, adunând date din mediu pentru a regla temperatura corpului. De asemenea, oferă un mijloc prin care organismul poate primi hidratare și nutrienți.

Pielea este unul dintre cele mai vitale organe ale corpului (însemnând că este necesară pentru a menține corpul viața). Aspectul pielii oferă fiecărei persoane o gamă largă de indicii cu privire la vârsta, sănătatea și bunăstarea generală. Dar pentru un profesionist medical, o privire atentă asupra pielii poate fi un prim pas în diagnosticarea unei serii de afecțiuni și boli, potrivit chirurgului plastician Andrew Ordon. Iată câteva dintre lucrurile surprinzătoare pe care pielea le poate dezvălui despre sănătatea ta.


Pielea uscată și pierderea sprâncenelor ar putea sugera o afecțiune a tiroidei

În timp ce un diagnostic al unei afecțiuni tiroidiene nu poate fi pus doar privind pielea, anumite modificări ale acesteia pot sugera că merită să vă verificați nivelul tiroidian de către un medic. Una este pielea uscată, care, potrivit dermatologului Joshua Ziechner, poate indica o funcție tiroidiană scăzută. „Știm că funcția tiroidiană scăzută afectează funcția celulelor pielii, inclusiv capacitatea acesteia de a se proteja de mediu și de a menține hidratarea”, a spus dr. Zeichner pentru Health Digest.

O alta este pierderea sau subțierea sprâncenelor care nu poate fi pusă pe seama pensării excesive, a explicat dermatologul Tsippora Shainhouse pentru Health Digest. Ca și pielea uscată, pierderea/subțierea sprâncenelor, care este cunoscută clinic sub numele de madaroză, poate fi un semn al unei tiroide afectate. Atunci când este cazul, madaroza poate fi însoțită de intoleranță la frig, pierderea sau subțierea părului scalpului, creșterea în greutate, oboseală și depresie. „Homonii tiroidieni ne stimulează metabolismul și energia, astfel încât nivelurile scăzute pot avea impact atât asupra modului în care ne simțim, cât și asupra aspectului”, a remarcat dr. Shainhouse.

Vânătăile ușoare ar putea semnifica o tulburare a sângelui

Sângerarea, fie externă sau internă (aka vânătăi), după o lovitură, este perfect normală. Cu toate acestea, dacă ați sângerat sau v-ați învinețit fără o explicație evidentă, este posibil ca aceasta să indice o tulburare de sânge, potrivit dermatologului Joshua Ziechner. Persoanele cu tulburare de coagulare a sângelui, hemofilie, pot sângera excesiv după o leziune aparent mică. Tulburările trombocitelor pot duce, de asemenea, la sângerări excesive și vânătăi. În plus, anumite tipuri de cancer de sânge pot fi responsabile pentru vânătăi excesive și vindecarea proastă a rănilor, a spus dr. Zeichner pentru Health Digest.

Cu toate acestea, hemofilia, tulburările trombocitelor și cancerele de sânge sunt rare. Alte simptome care ar sugera că cineva poate avea o tulburare de sânge includ sângerări nazale frecvente, inexplicabile, cicluri menstruale excesive sau prelungite, sângerări excesive în timpul periajului pe dinți sau în timpul folosirii aței dentare. Alte cauze ale sângerării excesive și vânătăilor pot include deficiențe ale anumitor vitamine, inclusiv vitamina C și vitamina K.

Îngălbenirea pielii poate fi un simptom al bolii hepatice


„Schimbările pielii noastre sunt indicatori ai sănătății generale, precum și semne ale unor boli importante”, a spus chirurgul plastician Andrew Ordon, pentru Health Digest. Multe se vor dovedi a nu însemna nimic, dar unele pot fi serioase. Una dintre cele mai grave modificări ale pielii observate în lumea medicală este îngălbenirea. Din punct de vedere clinic, aceasta este denumită „icter” și poate fi observată nu numai pe piele, ci și în albul ochilor și a membranelor mucoase.

Icterul este cauzat de un nivel ridicat de bilirubină, un pigment galben-portocaliu secretat de ficat. Este adesea asociat cu boli ale ficatului (inclusiv hepatită, ciroză și cancer), potrivit dr. Ordon. Icterul este, de asemenea, asociat cu cancerul pancreatic și cancerul vezicii biliare, dar poate fi un simptom al unor afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi calculii biliari. În plus, icterul poate apărea după administrarea anumitor medicamente, inclusiv penicilina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel