Sociologul Marius Pieleanu a analizat pentru DCNews întâlnirea dintre Donald Trump și Klaus Iohannis.
” Din punctul meu de vedere, cu siguranță nu este un insucces. Este o lovitură de imagine. Trebuie analizată cu raționalitate, nu sub imporiul emoționalității, dincolo de entuziasmul generat de premiera acestei vizite. Prima vizită la un asememnea nivel în care România este apreciată, după un lung șir de critici făcute de lideri europeni sau după indiferența politicioasă a administrației Obama. Trebuie, deci, analizate interesele României, cât de mult s-a progresat în planul intereselor țării, dincolo de imagine și emoții de moment”, a apreciat Marius Pieleanu.
Care ar fi principalul obiectiv atins?
”Evident, asigurările de securitate obținute, care pentru noi sunt o gură de oxigen. Trump a lăsat să se înțeleagă că vom avea o relație economică și culturală la un nivel superior, acum fiind la un nivel scăzut spre mediu. Rămâne mare problemă a vizelor, pe care Klaus Iohannis n-a avut curajul sau oportunitatea s-o abordeze. Dincolo de aceasta, cred că a pus o fundație serioasă la cel de-al doilea mandat”, a concluzionat sociologul.
S-ar putea ca Iohannis, îmbătat de laudele excesive, să facă greșeli politice?
”Am observat că o anumită parte a presei exagerează, dând o dimensiune cosmică acestei vizite. Depinde de fiecare cum își gestionează succesul, pentru nu doar ratările, ci și victoriile sunt dificil de gestionat. Cât privește vizita, să recunoaștem că aceasta a avut loc pentru că au performat instituțiile de inteligence, nu diplomația, că întâlnirea se datorează în primul rând lui Eduard Hellvig. Este un succes pentru Iohannis, care a punctat semnificativ în planul relațiilor internaționale și al imaginii, trebuie văzut în ce măsură va fi operaționalizată această întâlnire, în plan concret: investițional, militar, strategic”, a declarat Pieleanu.
Există și riscuri?
”Există: dacă interesele marilor actori statali din Europa sunt vexate, de exemplu prin comenzi de tehnică militară orientate doar spre SUA, putem să ajungem la o relație mai distantă cu Germania sau Franța. Acestea au pârghii prin care ne pot face diferite șicane, de la spațiul Schengen până la metoda cu bască, fără bască în ceea ce privește fondurile europene”, a spus Marius Pieleanu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News