Mulți proprietari de pisici sunt îngrijorați atunci când vine vorba de a menține felina la o greutate normală. Cele mai frecvente preocupări sunt centrate în jurul obezității, dar pierderea în greutate neintenționată ar putea fi, de asemenea, un semn că ceva nu este în regulă.
Pierderea în greutate poate fi un semn al unui număr de probleme de sănătate diferite, așa că, dacă pisica ta pierde în greutate, este mai bine să contactezi medicul veterinar cât mai curând posibil.
Iată cele mai frecvente motive pentru care pisica ta ar putea pierde în greutate, precum și celelalte simptome la care ar trebui să fii atent.
De ce pisica pierde în greutate?
Există o serie de motive pentru care pisica ta ar putea să piardă în greutate în mod neintenționat, variind de la probleme psihologice și schimbări la domiciliu, până la condițiile de sănătate subiacente. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze:
1. Hipertiroidism
Mai frecvent la pisicile care au peste șapte ani, hipertiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă devine mărită și începe să producă prea mult hormon tiroidian. Scăderea în greutate este un semn foarte frecvent al hipertiroidismului la pisici, alături de creșterea apetitului, sete și urinări frecvente.
Blana lor poate începe să pară grasă și neîngrijită. În general, această afecțiune este tratată cu iod radioactiv, medicamente orale, dietă sau intervenție chirurgicală.
2. Cancer
Din păcate, cancerul poate fi o cauză comună a pierderii în greutate la pisici, în special la felinele mai în vârstă. La fel ca la oameni, cancerul poate apărea oriunde în corp, cea mai comună formă la pisici fiind limfomul. Pot fi prezente alte simptome decât pierderea în greutate, care pot include lipsa poftei de mâncare, letargie, durere.
3. Diabet
Diabetul la pisici este o boală care este cauzată de incapacitatea de a produce insulină sau de lipsa capacității de a răspunde la aceasta.
Poate fi asociată cu scăderea în greutate (precum și cu creșterea în greutate) și cu o schimbare a poftei de mâncare, care poate fi asociată și cu semne precum sete și urinare excesivă, letargie, infecții ale tractului urinar și respirație mirositoare - deci dacă pisica ta prezintă oricare dintre aceste simptome, asigură-te că anunți imediat medicul veterinar. Diabetul la feline este cel mai frecvent tratat cu insulină și o schimbare a dietei.
4. Probleme gastrointestinale
Problemele care afectează tractul gastrointestinal al pisicii pot duce la pierderea în greutate, deoarece pot duce la o scădere a apetitului sau pot împiedica pisica să digere alimentele în mod corespunzător pentru a absorbi nutrienții de care are nevoie. Formele mai tipice de probleme gastrointestinale includ boala inflamatorie intestinală, pancreatita și cancerele tractului gastrointestinal.
5. Probleme dentare
Problemele dentare și problemele care afectează gura pisicii ar putea duce la multă durere, ceea ce poate însemna că pisica ta nu este capabilă să mănânce foarte mult sau acest lucru le poate determina să nu mai mănânce și ambele situații vor duce adesea la pierderea în greutate.
Unele dintre problemele dentare frecvent întâlnite la pisici includ boli ale gingiilor, leziuni dentare și chiar fracturi dentare. Pisica ta poate prezenta alte simptome, cum ar fi respirația urât mirositoare, salivarea, sângerarea orală, tremurul maxilarului, nu mai poate ține mâncarea în gură, începe să prefere hrana moale sau duce lăbuța la gură. Dacă bănuiești că problemele dentare sunt cauza pierderii în greutate a pisicii tale ia legătura cu medicul veterinar, care te va sfătui.
6. Boala de rinichi
Rinichii sunt responsabili pentru un număr mare de funcții în organism, inclusiv producerea de hormoni, filtrarea produselor reziduale din sânge, ajutând la reglarea tensiunii arteriale și chiar la producerea de noi celule sanguine. Atunci când lucrurile nu merg bine la nivelul rinichilor, pot apărea un număr mare de probleme, inclusiv pierderea în greutate a pisicii. Alte semne ale bolii renale la pisici includ creșterea senzației de sete și a urinării, lipsa poftei de mâncare și letargia.
Din păcate, insuficiența renală este destul de comună la pisicile mai în vârstă, așa că dacă bănuiești că pisica ta poate avea o boală de rinichi, cel mai bine este să o programezi cât mai curând posibil la medicul veterinar, deoarece intervenția promptă duce adesea la rezultate mai bune.
7. Paraziți intestinali
Paraziții intestinali pot duce la pierderea în greutate neintenționată a pisicii tale, iar acești paraziți pot duce, de asemenea, la diaree, balonare și vărsături. Este extrem de important să fii la curent cu controlul regulat al paraziților pentru a preveni problemele cauzate de aceștia, în special la pisicile cărora le place să vâneze.
Când să mergi la veterinar
Deoarece cauzele din spatele pierderii în greutate a pisicilor variază atât de mult, este important să iti duci pisica la veterinar cât mai curând posibil, astfel încât, dacă este necesar, medicul veterinar să poată verifica greutatea pisicii, să facă un istoric și să efectueze un examen fizic complet pentru pentru a încerca să identifice de ce pisica pierde în greutate. Este important de reținut că, în multe cazuri, intervenția timpurie poate îmbunătăți prognosticul pisicii, potrivit Purina.co.uk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News