EXCLUSIV  Cauzele pierderii mirosului. ”Mirosim o floare și poate mirosul este metalic sau chiar neplăcut. Parfumurile, mulți pacienți spuneau că miros a sulf”

FOTO: Freepik @8photo
FOTO: Freepik @8photo

Prof. dr. Codruț Sarafoleanu a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre cauzele care duc la pierderea mirosului, afecțiune care uneori poate să fie ireversibilă.

Prof. Univ. Dr. Codruț Sarafoleanu a vorbit în cadrul Interviurilor DC News și DC Medical despre modul în care infecția cu noul coronavirus a avut impact asupra mirosului, de altfel pierderea mirosului, cunoscută în termeni medicali ca anosmia, a fost unul dintre primele simptome ale COVID-19.

”Există virusuri respiratorii, din care face parte și celebrul COVID-16 care afectează nervii senzoriali și aici vorbim de miros, de gust, de auz.

Din fericire nu au fost foarte mulți pacienți care au avut probleme cu nervul optic, dar am auzit de câteva cazuri în care au fost căderi semnificative ale acuității vizuale, tot în contextul infecției COVID. Deci COVID-ul a avut foarte multe fețe.

Dar sunt și alte virusuri care ne îmbolnăvesc în mod curent, pe care copiii le au din colectivități și noi, de asemenea, din zonele aglomerate care afectează nervul mirosului în mod special”, a declarat prof. dr. Codruț Sarafoleanu în cadrul Interviurilor DC News și DC Medical.

COVID-ul și pervertirea mirosului

”Sunt foarte multe turburări ale acuităților olfactive, de la scăderi ușoare sau mai puțin ușoare ale acuității până la dispariția completă a mirosului.

Din fericire, o mare parte dintre ele sunt reversibile, dar există și o categorie de pacienți care rămâne definitiv cu această scădere permanentă de miros.

Ceea ce este mai grav, și la COVID s-a întâmplat foarte des, este faptul că după ce că nu mai avem miros, mai avem tot felul de pervertiri ale senzației olfactive.

Adică noi mirosim o floare și poate mirosul este metalic sau chiar neplăcut. Parfumurile, mulți pacienți spuneau că miros a sulf. Cafeaua nu mai are nicium miros.

Pe lângă faptul că nu simțim avem tot felul de alte mirosuri care ne apar în minte”, a mai spus dr. Sarafoleanu.

Sarafoleanu: ”Dintr-o frustrare legată de viața personală și socială își căutau leacul și un eventual diagnostic”

Potrivit medicului, cei mai mulți dintre pacienții care se prezentau la specialistul ORL, înainte de ”era COVID”, o făceau pentru că erau deranjați de lipsa mirosului.

”Erau detanjați din punct de vedere culinar, din punctul de vedere al iubitorilor de flori, de parfumuri, șia tot ce înseamnă armonia mirosurilor și gusturilor.

Și pentru că, mână în mână, venea și cu scăderea acuității gustative. Dacă unii mai percepeau așa, un sărat sau un amar ori un dulce, alte gusturi, mai complexe, mai rafinate, nu erau.

Și atunci, dintr-o frustrare legată de viața personală și socială își căutau leacul și un eventual diagnostic. Sunt oameni care se prezintă și pentru aceste scăderi de miros. Sigur, impactul nu este atât de important cum este scăderea de auz sau a analizatorului vizual”, a mai spus prof. dr. Codruț Sarafoleanu.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel