Dacă ai avut vreodată pietre la rinichi ştii cât de dureros poate să fie să le elimini şi, cel mai probabil, ai face orice să nu mai treci prin genul acela de experienţă. Pietrele la rinichi sunt mai întâlnite la femei decât la bărbaţi şi acestea recidivează în 10-15 ani, dacă nu iei măsuri de prevenire.
Chiar dacă pietrele la rinichi pot deveni o problemă recurentă, iată câteva strategii pe care le poţi adopta pentru a preveni recidiva:
Bea suficientă apă
Un studiu din 2015 a scos la iveală faptul că persoanele care produc de la 2 până la 2,5 litri de urină, zilnic, sunt cu 50% mai puţin predispuse să dezvolte pietre la rinichi decât cei care produc o cantitate mai mică. Pentru asta, ai nevoie să bei aproximativ 2 litri de apă în fiecare zi.
Evită cantităţile mari de alimente care conţin oxalaţi
Printre acestea se află spanacul, sfecla şi migdalele. Asta nu înseamnă că trebuie să excluzi acestea alimente din dieta ta, doar că nu trebuie să exagerezi cu cantităţile consumate.
Mănâncă lămâi
Citratul, o sare din acidul citric împiedică depunerea calciului, deci şi formarea de pietre. Studiile au demonstrat că sucul a două lămâi, consumat zilnic împreună cu o cantitate suficientă de apă creşte nivelul de citrat din urină şi reduce riscul de a face pietre la rinichi.
Ai grijă la cantitatea de sare consumată zilnic
O dietă bogată în sodiu creşte nivelul de calciu din urină, deci creşte riscul de apariţie a pietrelor la rinichi.
Redu cantitatea de proteine alimentare
Consumul de prea multe proteine animale care provin din carne, ouă, fructe de mare contribuie la creşterea nivelului de acid uric din organism. Dacă ştii că ai probleme cu pietrele la rinichi, redu cantitatea de carne din alimentaţie, potrivit csid.ro.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu