O nouă senzaţie în bucătărie face furori! Deocamdată doar în Asia!
Pietrele trase la tigaie ar putea deveni fel de mâncare, scrie The Guardian. Videoclipurile cu bucătari care prepară pietricele prăjite sunt cea mai nouă şi "nebună" tendinţă pe reţelele sociale chinezeşti. Unii bucătari prăjesc pietricele cu usturoi şi ardei iute în pieţe de noapte aglomerate, în timp ce alţii se mulţumesc să gătească pietre proaspăt pescuite de pe malul unui râu. Cel puţin, aşa se vede în cele mai multe dintre clipurile ajunse deja virale pe internet.
Mâncarea de pietre este cunoscută sub numele de suodiu (care se traduce prin "suge şi aruncă"). Practic, cei care încearcă această "delicatesă" vor ţine pietricelele în gură până când vor gusta toate aromele iar apoi le vor scuipa ca pe sâmburii de pepene sau de măsline. Se crede că gustul tuturor condimentelor şi sosurilor imprimat în pietre ar fi mult mai intens, şi asta pentru că în piatră se impregnează mai bine orice lichid sau pulbere iar savoarea rămâne acolo şi nu "se pierde" în tigaie.
Un videoclip cu aproape 800.000 de vizualizări arată un bucătar care vinde o porţie de suodiu cu 16 yuani (1,74 lire sterline), ceea ce unii spun că este scump având în vedere că ingredientele pot fi refolosite.
Amazing, Hubei specialty snacks, stir-fried stones.
Yes, this is pebbles from the river.
湖北嗦丢???????????? pic.twitter.com/s7HK3moxRF— Sharing Travel (@TripInChina) June 5, 2023
Se spune că acest fel de mâncare datează de sute de ani, când barcagiii din provincia Hubei, care nu are ieşire la mare, rămâneau fără animale şi legume în timp ce călătoreau de-a lungul fluviului Yangtze, aşa că apelau la minerale. Popularitatea sa a dispărut pe măsură ce dezvoltarea economică şi navele cu motor au ajuns în Hubei, reducând astfel şansele ca barcagiii să rămână blocaţi şi, implicit, fără provizii.
Obiceiul de a mânca pietre este legat de populaţia Tujia, o minoritate etnică originară din lanţul muntos Wuling, care se află la graniţa dintre provinciile Hubei, Hunan şi Guizhou, scrie factsanddetails.com.
Cei care au încercat pietrele de râu trase la tigaie spun că au un gust natural de peşte, care este potenţat atunci când sunt prăjite la foc iute. Însă mai sunt şi voci care susţin că există riscuri reale de sufocare şi că ar trebui să se renunţe la această "practică ciudată" în bucătărie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu