Pietrele "albastre" de la Stonehenge nu au fost aduse pe platou de oameni. Un studiu demontează mitul

foto: Freepik
foto: Freepik

Se credea până acum că pietrele de pe platoul Stonehenge ar fi fost aduse și aranjate în sit de oameni. Iată o nouă teorie!

Un studiu recent publicat în revista Quaternary Newsletter dezvăluie că în trecut Canalul Bristol a fost o rută importantă pentru transportul glaciar. Dovezi ale acestui fapt au fost descoperite în Golful Limeslade, unde a fost identificat un depozit major din epoca glaciară provenind din nordul Pembrokeshire.

Pe o platformă de calcar de-a lungul țărmului, sub mareea înaltă, a fost găsită o rocă glaciară neregulată, cunoscută sub numele de Limeslade erratic. Acest tip de rocă, distinct de cele native din zonă, sugerează că a fost transportată și depusă de ghețari.

Ce arată noul studiu

Dr. Brian John, geomorfolog și conferențiar universitar, a explicat că Limeslade erratic a fost transportată prin Canalul Bristol de un ghețar puternic în timpul Epocii Glaciare. Acest ghețar, originar din Marea Irlandei și parte a ghețarului britanic și irlandez, a traversat Pembrokeshire și a urcat prin Canalul Bristol, transportând roca glaciară până în Golful Limeslade.

Prezența unor caracteristici similare de eroziune glaciară de-a lungul țărmurilor Canalului Bristol vine să întărească această ipoteză. Studiul contestă și teoria predominantă despre transportul pietrelor albastre la Stonehenge. Deși se credea anterior că strămoșii neolitici au mutat pietrele din Dealurile Preseli în Câmpia Salisbury, Dr. John sugerează că glaciațiunea extinsă ar fi avut un rol semnificativ în acest proces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel