Pietrele foamei, scoase la suprafaţă de seceta din Europa: Dacă mă vezi, să plângi

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Seceta din Europa a scos la iveală oraşe străvechi, vestigii arheologice, nave de război scufundate acum zeci sau sute de ani. Dar a scos la iveală şi aşa numitele pietre ale foamei. 

În oraşul Decin, din nordul Cehiei, pe râul Elba, o piatră şi-a făcut apariţia după ce seceta a afectat grav râul. Nimic neobişnuit la prima vedere, doar că pe piatră stă o inscripţie sumbră: "Wenn du mich siehst, dann weine" - Dacă mă vezi, să plângi!. 

Pe măsură ce râurile Europei seacă din cauza a ceea ce oamenii de ştiinţă numesc cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, apele în retragere scot la iveală artefacte antice, de la tabere romane la sate fantomă şi epave din al Doilea Război Mondial. 

Aşa numita piatră a foamei de la Decin este doar una din zecile de astfel de pietre din râurile Europei centrale. Acestea au fost marcate în timpul secetelor istorice pentru a avertiza generaţiile viitoare de foamete şi greutăţile care pot să apară odată cu reapariţia acestor pietre. 

Conform cercetătorilor cehi, pietrele sunt "inscripţionate cu ani de greutăţi, iar iniţialele autorilor sunt pierdute în istorie. Acestea arată că secetele au dus la recolte sărace, lipsa mâncării, preţuri ridicate şi foamete pentru cei săraci", scrie The Guardian

Cel mai vechi an lizibil pe piatra de la Decin este 1616. Referinţele la secete mai timpurii, cum ar fi cele din 1417 şi 1473, au fost erodate. 

Cele mai multe pietre ale foamei sunt găsite, de altfel, pe râul Elba, dar sunt unele care pot fi găsite pe Rin, Dunăre şi Moselle. 

Pe o piatră din Germania, spre exemplu, scrie că "atunci când aceasta este scufundată, viaţa are din nou culoare". 

Seceta severă oferă noi dovezi ale existenței dinozaurilor. Mai multe urme au fost descoperite în urma temperaturilor record

Urmele masive, care aparțineau unui singur acrocantosaur, nu mai fuseseră văzute, deoarece stăteau sub apă și dedesubtul mai multor straturi de sedimente.

Urmele de la Dinosaur Valley State Park din Texas sunt unele dintre cele mai bine conservate din lume, a declarat directorul parcului Jeff Davis.

Aproape tot Texasul se confruntă cu secetă, conform US Drought Monitor, scrie BBC.

Săptămâna trecută, peste 87% din stat se confrunta cu una dintre cele mai grave categorii de secetă - severă, extremă sau excepțională. Condițiile excesiv de uscate și calde ale verii au făcut ca un râu din parcul central Texas să se usuce aproape în întregime, dezvăluind urmele.

Urmele recent expuse se numesc „Lone ranger trackway”, aparținând unui acrocanthosaurus, care a mers pe acel traseu aproximativ 30 de metri.

Lacul Mead începe să scoată la suprafață din ce în ce mai multe trupuri umane, multe dintre ele victime ale unor crime. 

Mai multe rămășițe de schelete umane au fost descoperite în zona Swim Beach din Lake Mead luni seară, au spus oficialii, marcând pentru a treia oară când autoritățile raportează că au găsit rămășițe pe plajă, pe țărmul retragere rapidă a lacului. Până în acest an, autoritățile au recuperat de cinci ori rămășițe umane la lac, dintre care trei au fost la Swim Beach. Nu este clar dacă cele trei descoperiri de la Swim Beach sunt toate de la o singură persoană sau indivizi separați. Legistul din comitatul Clark a lucrat pentru a determina dacă primele două descoperiri din Swim Beach, care erau ambele rămășițe parțiale, sunt de la aceeași persoană, a declarat un purtător de cuvânt al regiunii pentru CNN.

Rangerii National Park Service au răspuns apelului de la Swim Beach în jurul orei 20.00. La fața locului a lucrat cu echipa de scufundări a Departamentului Metropolitan de Poliție din Las Vegas pentru a stabili un perimetru pentru recuperarea rămășițelor, a spus serviciul parcului într-un comunicat de presă. 

Pe lângă rămășițele găsite la Swim Beach, alte două seturi de rămășițe au fost descoperite în lac în luna mai, inclusiv un cadavru care este investigat ca caz de omucidere, după ce a fost găsit într-un butoi corodat cu o rană de armă, au spus oficialii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel