EXCLUSIV  "Pietrele la rinichi" provoacă una dintre cele trei dureri violente. Dr. Rucsandra Manu a explicat unde doare, de fapt, şi ce e obligatoriu să NU facem

Image by stefamerpik on Freepik
Image by stefamerpik on Freepik

Dr. Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică - ESWL, la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat unde dor pietrele la rinichi, dar şi ce este obligatoriu să nu facem când avem astfel de dureri. 

"Rinichiul este un organ foarte, foarte complicat, uneori. Este paradoxal, durerea nu este proporţională cu dimensiunea pietrei. Pietrele mici, mobile, dor mai mult şi dau acea colică renală, cu durere care pleacă din regiunea rinichiului, regiunea lombară, vine anterior, coboară spre vezica urinară. La bărbaţi radiază uneori până în testicule, la femei până în ovare, pentru că există vase şi nervi comuni în procesul de formare din viaţa intrauterină. 

Asta face o piatră mică care vrea să se elimine şi determină aceste obstrucţii. Piatra devine un dop pentru urină, iar rinichiul se dilată din cauza hiperpresiunii", a declarat dr. Rucsandra Manu la interviurile DC NEWS şi DC MEDICAL. 

Sanador

Face parte din cele trei dureri violente

"Această durere este în topul celor trei dureri violente. Avem colica renală, fractura şi durerea din timpul travaliului. Pacientul este agitat. Cu puţin noroc pentru el şi pentru noi, vine la doctor. Ce este foarte important de ştiut, nu trebuie băute lichide. Când te doare rinichiul, când ai o colică renală, nu trebuie să bei lichide. Prima măsură de tratament asta este, să nu bei lichide. Pentru că dacă bei lichide, obligi rinichiul să producă urină, ca să elimine cantitatea de lichide pe care o bei. Şi atunci dilataţia creşte şi mai mult. Dacă reduci cantitatea de lichide o zi, durerea se mai linişteşte. Şi te duci la doctor repede, nu la farmacie. 

Să nu se supere colegii noştri farmacişti, dar pacientul trebuie să vină la medic, la medicul de familie, la urolog, să facă o ecografie, să i se pună un diagnostic, şi să vedem dacă acea piatră are posibilităţi de eliminare spontană, cu tratament condus şi urmărit de medicul urolog. E mult mai uşor să scriem o reţetă şi să urmărim un pacient, decât să facem o operaţie sau o litotriţie", a mai declarat specialistul. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel