Pilotul rus, care a dezertat cu elicopterul în Ucraina, a fost asasinat în Spania. Avea 28 de ani, i se promiseseră bani și protecție

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @viarprodesign
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @viarprodesign

Pilotul rus dezertase în Ucraina, în august 2023, iar familia sa a fost scoasă din Rusia.

Pilotul rus care dezertase în luna august 2023 pentru a se preda armatei ucrainene cu elicopterul pe care-l pilota a fost găsit mort în Spania, a relatat luni presa de la Kiev, citată de agenția EFE. Potrivit sursei menționate, se pare că pilotul aparent a fost ucis.

Moartea pilotului a fost confirmată publicației Kiev Post de un reprezentant al serviciului militar de informații ucrainean (GUR), în timp ce o altă sursă din cadrul aceluiași serviciu a declarat publicației Ukrainska Pravda că pilotul a fost împușcat, iar în apropierea domiciliului acestuia din Spania a fost găsită o mașină calcinată ce pare să fi fost folosită de asasini.

Dezertarea, publică la o lună de la eveniment

După ce s-a predat Ucrainei în urma unor contacte cu serviciile secrete ucrainene, pilotul rus, pe nume Maxim Kuzminov, a ales să se stabilească în Spania.

Dezertarea lui Kuzminov a devenit cunoscută public la o lună după eveniment, când serviciul militar de informații ucrainean a difuzat imagini în care pilotul - atunci în vârstă de 28 de ani - explică cum a fost contactat de acest serviciu, care i-a propus în schimbul dezertării bani și protecție.

În aceleași imagini se vede aterizarea elicopterului său de luptă MI-8 la o bază militară în regiunea ucraineană Harkov învecinată cu Rusia.

Potrivit relatării de la acea vreme a șefului GUR, Kirilo Budanov, Kuzminov a trecut granița cu elicopterul zburând sub pragul de detecție al radarelor. Ceilalți militari ruși care formau echipajul elicopterului pe care-l pilota nu aveau cunoștință de planurile sale, iar după aterizare au încercat să fugă și au fost uciși de militarii ucraineni. Budanov a mai declarat atunci că serviciul său a reușit de asemenea să scoată din Rusia familia pilotului dezertor.

Citește și: Câți adversari mai are Putin, după uciderea lui Navalnîi. Rusia, o țară a vocilor înăbușite și a opoziției reprimate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel