Pilula anticoncepțională, asociată cu depresia la tinere

FOTO: Freepik @areeya_ann
FOTO: Freepik @areeya_ann

Pilula anticoncepțională a fost asociată cu depresia la femeile tinere, arată un studiu amplu.

Pilula anticoncepțională este medicamentul care a schimbat viața a milioane de persoane, la nivel mondial. 

Iar asta nu doar pentru că are combinația potrivită de progesteron și estrogen, care poate preveni sarcinile nedorite, dar și pentru că poate fi folosită în tratarea acneei, dar și pentru remedierea durerilor menstruale, a migrenelor și a simptomelor endometriozei.

Însă, așa cum se întâmplă în cazul tuturor medicamentelor, și contraceptivele orale vin cu riscuri și efecte secundare care pot varia de la o persoană la alta, iar depresia pare să fie unul dintre ele, potrivit unui studiu.

Ce spune studiul

Un studiu observațional recent, bazat pe 264.557 de persoane din Marea Britanie Biobank, a găsit dovezi suplimentare că contraceptivul oral combinat este asociat cu ”un risc crescut de depresie la scurt timp după inițiere”.

Cercetarea a fost realizată de oameni de știință de la Universitatea Uppsala din Suedia, Universitatea din Melbourne din Australia și Universitatea din Copenhaga din Danemarca și, deși nu dovedește existența unei cauzalități, rezultatele merită să fie luate în considerare în continuare.

În comparație cu participantele care nu luaseră niciodată în viața lor un contraceptiv oral combinat, cercetătorii au descoperit că cele care au început să ia contraceptive orale s-au confruntat cu un risc cu 80% mai mare de a fi diagnosticate cu depresie în primii doi ani.

Constatările sunt semnificative, dar nu ar trebui să le sperie pe femei să renunțe la anticonecpționalele  orale. Aceste medicamente ajută multe femei și și sunt foarte eficiente în ceea ce fac.

Potrivit aceluiași studiu, adolescentele, prin comparație, s-au confruntat cu un risc cu 130% mai mare de simptome depresive în acei primii doi ani.

La vârsta adultă, notează autorii, femeile au trecut deja prin schimbări hormonale substanțiale, ceea ce ar putea fi o parte din motivul pentru care contraceptivele orale nu par să le afecteze la fel de mult.

”Deoarece în acest studiu am investigat doar pilulele contraceptive combinate, nu putem trage concluzii cu privire la alte opțiuni contraceptive, cum ar fi mini pilulele, plasturii contraceptivi, spiralele hormonale, inelele vaginale sau tijele contraceptive", spune Therese Johansson de la Uppsala, scrie Science Alert.

Studiul a fost publicat în Epidemiology and Psychiatric Science.

Alte metode de contracepție sunt patch-uri contraceptive, inelul contraceptiv vaginal, dispozitivul intrauterin (DIU), implantul contraceptiv, iar în plus, ajutând și la prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, este prezervativul. De altfel, acesta din urmă este indicat în cazul relațiilor intime pasagere.

Citește și: De ce renunțarea la zahăr ”doare” și cum poate fi gestionată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel