O nouă
Specialiștii internaționali au testat cu succes o moleculă - JQ1 - pe şoareci, se afirmă într-un articol publicat în revista medicală Cell: "Substanţa produce o diminuare rapidă şi reversibilă a numărului şi a mobilităţii spermatozoizilor, cu efecte determinante asupra fertilităţii", afirmă James Bradner, de la Institutul pentru studii împotriva cancerului Dana-Farber din Boston, coordonatorul studiului.Vezi și: Un nou pas înspre anticoncepţionalele masculine. Contracepţia orală va putea fi o responsabilitate împărţită între cele două sexePotrivit savanţilor americani, injecţiile zilnice cu 50-100 mg/ kg de molecule JQ1 - care inhibă proteina BRDT implicată în procesul de spermatogeneză - timp de şase săptămâni, au generat un efect contraceptiv total la şoarecii masculi testaţi.
După oprirea tratamentului, fertilitatea a revenit la normal, în medie după trei-şase săptămâni, în funcţie de dozele primite, fără efecte secundare şi fără a influenţa nivelul de testosteron al animalelor.
Inhibitorul JQ1 a fost produs la început pentru a încerca să se trateze un tip deosebit de virulent de cancer al epidermei, iar substanţele asemănătoare acestei molecule ar putea fi folosite în viitor pentru a obţine noi agenţi anticancer, a precizat medicul Martin Matthew Matzuk, cooautor al studiului.
Fabricarea pilulei întâmpină totuși câteva obstacole. În primul rând, cererea pe piață a unui astfel de produs ar putea fi destul de mică. Apoi ar trebui concepută o formulă astfel încât să nu fie afectată cealaltă funcție a testiculelor, producţia de hormoni masculini, responsabili cu manifestarea caracteristicilor masculine (voce, pilozitate).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News