Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre neînțelegerile din coaliția de guvernare, dintre PSD și PNL, referitoare la impozitarea progresivă, taxa de solidaritate și compensarea prețului la carburanți.
Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena 3, în emisiunea moderată de Gina Vacariu, unde a comentat ultimele informații referitoare la tensiunile din coaliția de guvernare.
„Ce să mai înțelegem, domnule Chirieac, acest ping pong: uite impozitarea progresivă pe salarii, nu mai e impozitarea progresivă pe salarii / uite taxa de solidaritate pentru firme, nu se mai cheamă așa / uite compensarea la pompă, stați că noi vrem plafonarea prețului la pompă?“, a întrebat jurnalista Gina Vacariu.
„Pe măsură ce situația economică a țării se depreciază, iar ea s-a depreciat asimptotic, disensiunile din cadrul coaliției vor fi tot mai pregnante, fiindcă fiecare dintre cele două partide mari, că așa și-au făcut alianța, încearcă să scape cu cât mai puține costuri electorale. Atunci, PSD-ul propune mărirea impozitelor, care este o măsură ucigașă în criza economică, liberalii încearcă să mențină lucrurile așa cum sunt și, mă rog, eventual iau anumite măsuri cum a fost asta cu 50 de bani care, din punct de vedere politic, fie vorba între noi, a nemulțumit pe toată lumea“, a spus Bogdan Chirieac.
„Dar nici asta nu știm dacă se va lua, că văd că PSD vine cu ideea că s-ar putea să fie mai eficientă o plafonare“, a adăugat Gina Vacariu.
„Plafonarea prețului la pompă nu s-a reușit nicăieri în lumea civilizată. Plafonați la 9 lei. Dacă barilul de petrol se duce la 200 de dolari și costul materiei prime e de 10 lei, cum plafonați produsul? Plafonarea prețului la pompă are ca efect dispariția benzinei și motorinei din stații. Asta se va întâmpla!“, a spus, tranșant, Bogdan Chirieac.
„Dar în acest punct culminant, când există viziuni diferite pe toate măsurile pentru populația României, cum se va reuși să se iasă din impas?“, a întrebat Gina Vacariu.
„Prin vacanța parlamentară. Lucrurile s-au încins foarte tare acum, iar de la 1 iulie, practic de miercuri, că onorabilii din Parlament mai lucrează luni, marți și miercuri, se intră în vacanță și vor relua de la toamnă. Până la toamnă, Dumnezeu cu mila. Deocamdată ați văzut că în PNRR, din 27 de ținte care trebuiau atinse până la 1 iulie s-au atins cinci. Deci, banii din PNRR, 4,5 miliarde de euro de la Banca Națională, că Europa a fost serioasă și ne-a virat, n-au putut fi atinși“, a spus analistul politic.
„Dar ce se va întâmpla, domnule Chirieac, cu taxele noastre, ce face coaliția cu prețul benzinei, motorinei? Iată, motorina se duce spre 10 lei, benzina spre 9 lei“, a insistat Gina Vacariu.
„La anumite stații motorina premium e oricum 9,76 lei, deci vom sări bine de 10 lei. Această discuție are oricum un efect colateral major. Oricine dorește să investească în România își pune investițiile la frigider. Nu poți investi într-o țară unde de dimineață până seara se vorbește de majorarea taxelor și impozitelor. Se face businessplug și se pierd oportunități, fiindcă acele companii din Ucraina se retrag în alte state din Europa de est, unde salariile sunt, totuși, mai mici decât în Europa de vest. De ce să vină investițiile, unele cu valoare adăugată mare, în România. Las' să meargă în Ungaria, în Slovacia, în Cehia, în Polonia, că, mă rog, acolo lumea nu se ceartă pe taxe și impozite.
Se va ajunge la o ruptură economică masivă care va provoca mișcări sociale importante, lucru de nedorit, fiindcă nicio națiune nu iese din criză cu oameni în stradă. La asta se va ajunge, dar, mă rog, cineva ar trebui să-și asume. Probabil că președintele nostru trebuie să-și ia din nou canadiana roșie și să iasă de data asta în stradă pentru a liniști lumea, nu pentru a o instiga, cum s-a întâmplat cu câțiva ani în urmă“, a conchis, la Antena 3, analistul politic Bogdan Chirieac.
Șeful PSD a ținut să precizeze că impozitarea progresivă este singura soluție corectă pe termen lung.
Potrivit acestuia, în curând va avea loc o discuție pe teme de fiscalitate între PSD și PNL, ocazie cu care va fi decisă dacă guvernul va iniția și supraimpozitare pensiilor speciale și a salariilor bugetarilor mai mari decât ale șefului statului.
„Până în data de 1 va fi o decizie în ceea ce privește măsurile fiscale propuse de către coaliție. Astăzi o să le prezentăm și colegilor din Biroul Permanent Național, același lucru îl face și PNL și pe urmă o să facem o ședință de coaliție pentru a stabili forma finală”, a declarat Marcel Ciolacu.
Conform acestuia, ministrul Finanțelor va prezenta luni viziunea privind măsurile fiscale.
Liderul PSD susține că, în opinia lui, singura soluție corectă este supraimpozitarea pensiilor speciale.
„Eu unul cred că singura soluție corectă este impozitarea acestor pensii speciale, când ieși din activitate ai pensie mai mare decât veniturile avute când erai în activitate”, a spus președintele PSD.
El a anunțat că susține în continuare impozitarea progresivă (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu