Un raport preliminar realizat în urma controlului efectuat la Maternitatea Giuleşti arată că au fost găsite patru probe pozitive de stafilococ la angajate, însă tipul depistat în exudatele nazale prelevate nu are legătură de cauzalitate cu stafilococul găsit la nou-născuţi, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, joi, într-o conferinţă de presă.
"Conform unui raport preliminar, rezultatele au relevat patru probe pozitive de la exudate: în cazul unei moaşe care lucra în blocul operator, la două asistente de la salonul de nou-născuţi şi la o infirmieră de la salon de nou-născuţi. S-a depistat prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv în toate cele patru cazuri. Probele pozitive de la personalul medical au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru tipare. De asemenea, patru probe sterile de apă au fost depistate neconforme. În acest caz au fost luate probe noi, pentru refacerea verificării. În cadrul raportului, echipa de control va aplica sancţiuni contravenţionale personalului medical, dar şi unităţii sanitare şi vor dispune măsuri de remediere a deficienţelor constatate. (...) În prima fază s-a constatat că stafilococul găsit în exudatele nazale nu are legătură de cauzalitate cu stafilococul găsit la nou-născuţi", a explicat Pintea.
"Din punctul nostru de vedere, măsurile igienico-sanitare au fost care au fost, dispuse de către DSP, au fost aplicate corespunzător încă de la începutul controlului - 8 mai. Dorim să verificăm şi să vedem întocmai dacă angajaţii se fac vinovaţi de îmbolnăvirea micuţilor", a spus Pintea.
Echipa formată din inspectori sanitari şi medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epistemologică şi Control Boli Transmisibile de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a finalizat acţiunea de control la Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti) miercuri seară.
Verificările au vizat respectarea normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate actului medical, a normelor tehnice privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea, precum şi a normelor tehnice de gestionare a deşeurilor rezultate din activităţi medicale.
Inspectorii au prelevat 75 de probe de salubritate, 12 probe de sterilitate, 18 probe de aeromicrofloră, 44 de exudate nazale şi 16 probe de apă sterile.
Controlul a fost realizat după ce la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu au fost internaţi cinci copii născuţi prin cezariană la Maternitatea Giuleşti în perioada 25 martie - 30 aprilie, fiind suspecţi de infecţii stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate, fiind internaţi ulterior în alte unităţi sanitare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu