Înainte de ședința BPN al liberalilor, în partid s-au purtat discuții despre riscurile unei ieșiri de la guvernare, prin forțarea notei în disputa cu PSD. Public, Călin Popescu Tăriceau a anunțat o variantă de compromis, care ar fi permis o ieșire onorabilă atât lui Ponta, cât și lui Antonescu. Site-uri specializate în atacarea actualei conduceri a PNL, pe surse, au lansat ipoteza că această propunere va crea o fractură la vârful PNL. Totuși, când s-a supus la vot, prognozele ”pe surse” au fost invalidate. Antonescu l-a spulberat pe Tăriceanu, care a obținut un singur vot!
Chiar dacă nu se așteptau să răstoarne actuala conducere PNL, nemulțumiții sperau într-o reprezentare mai consistentă. Cum de a fost posibil un vot gen PCR în BPN liberal? Soluția pare a fi fost votul instant și ordinea de zi a ședinței. Antonescu a început în forță și, până să discute poziția față de PSD, a propus excluderea lui Sorin Ilieșiu. Doar două voturi contra și o abținere au fost înregistrate, peste 60 de membri BPN votând pentru. Impactul emoțional a fost suficient ca să încline balanța. ”Dizidenții” s-au speriat când au văzut ”unanimitatea”, să nu fie acuzați de deviaționism. Ca urmare, Tăriceanu a rămas singura voce critică. La vot, restul au mers cu câștigătorul, alegând escaladarea crizei din USL.
Tăriceanu propunea menținerea USL, câștigarea președinției cu sprijinul electoratului pesedist și concentrarea pe măsuri adresate electoratului de dreapta, până în 2016, în locul unei confruntări permanente cu Ponta. Hărțuirea la care îl supune Antonescu pe premier nu poate duce decât la ostilizarea electoratului PSD, a arătat Tăriceanu. Mai mult, acesta i-a reproșat lui Antonescu că a pierdut cloșca cu puii de aur, fiindcă nu a făcut nimic cu reviziuirea Constituției, în 2013. Avea posibilitatea să țină agenda zi de zi, un an întreg și a expediat totul în două săptămâni. Rezultatul e un eșec, a spus Tăriceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu