Pippidi explică de ce a contramandat Băsescu dezbaterea publică

Liderul Societății Academice Române, Alina Mungiu-Pippidi, în ultimul editorial din România Liberă, explică de ce a contramandat președintele Traian Băsescu  dezbaterea publică pe care ar fi trebui să o aibă cu ea la sfârșitul săptămânii trecute, prezentând ulterior și „întrebările periculoase pe ţeavă" pe care i le-ar fi adresat șefului de stat.

Potrivit Alinei Mungiu-Pippidi, președintele Traian Băsescu și-a dat seama, sfătuit de oameni "mai lucizi", că numai dacă "o ia la fugă" poate ieși câștigător din dezbaterea publică pe care ar fi trebuit să o aibă cu ea.

"... acesta (Traian Băsescu - n.r.) a mai făcut o dată chestia cu boicotul de anul trecut, adică luat de iluzia că mai e bărbatul care a fost s-a repezit să îmi scrie pe 2 octombrie că se întîlneşte cu mine pentru o discuţie în direct şi la o oră de vîrf (http://romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtdiversiunea-nu-i-a-iesitlt-fontgtltbrgt-presedintel-4177.htm). După care, sfătuit probabil, ca şi vara trecută, de oameni mai lucizi care au estimat că poate ieşi cîştigător numai dacă nu se prezintă a luat-o la fugă la încheierea programului, vineri pe la nouă seara", a scris Pippidi.

Întrebări periculoase pe țeavă, pentru Băsescu

În continuare, președintele SAR face cunoscute "întrebările periculoase" pe care i le-ar fi pus lui Traian Băsescu. "Erau întrebări periculoase pe ţeavă, vorba aceea, cum ar fi dacă el a organizat vreodată un concurs pe merit şi ştie măcar ce e acela? Sau cît a contribuit Gabriel la diferite campanii şi medii apropiate persoanei prezidenţiale? Sau de ce DNA e aşa timid cu cazul Udrea-meci Bute din bani europeni, sau dosarul Roşia Montană? De ce au fost demişi miniştri ca Atanasiu şi Cioroianu care nu făcuseră nimic rău, dar Şova, în plin conflict de interese cu Roşia, stă liniştit? Unde aţi fost în martie, cînd noi strigam peste tot că e o problemă de securitate naţională că toate organismele de supraveghere financiară sînt Ruşanu şi finii, iar dvs aveaţi altă agendă la CSAT? Din al cui raport provine fraza despre mine cum ca ”sînt un factor de stimulare” al manifestaţiilor de stradă, cum aţi spus la ProTV (limbajul trădează)? Dar a fugit departe, dovadă că presa prezidenţială a fost instruită duminică să spună nu doar că nu se mai ţine discuţia, dar că nu a fost vorba de ea niciodată", precizează Pippidi.

Cu cărțile pe față

În plus, lidera SAR face cunoscute și alte reproșuri pe care le are la adresa președintelui Traian Băsescu, după ce amintește ce a declarat pentru Adevărul purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea, legat de dezbaterea publică respectivă: "Eu nu ştiu despre această dezbatere. Nimeni nu a discutat, nici oficial, nici neoficial, despre acest subiect din partea Administraţiei Prezidenţiale“.

"După una ca asta şeful statului iese şi spune că Ponta e mitoman. Şi incompetent: ”A ţinut să meargă in Azerbaidjan: rezultatul a fost extraordinar, am pierdut Nabucco...” Ponta a pierdut aşadar Nabucco, şi anume tocmai la Baku, nu Băsescu a pariat pe un proiect care nu avea şanse, l-a umflat la maxim, dar pînă la urmă tot a pocnit (scriu asta anual din 1999, deci dacă nu din altă parte putea afla de la mine...). Şi se oferă să mai stea două luni în plus, ofertă la fel de neinspirată ca aceea de a serviciilor lui de mediator în problema Gold, că dacă se abţinea nu îl vizita nici o manifestaţie de protest, atît de irelevant e considerat de generaţia asta. Şi dacă agenţi de ai lui de influenţă nu se agitau cu DNA, vă asigur că fără să treacă pe acolo manifestaţia mare ar fi avut mai multe de spus despre justiţie. (...) Sigur, e vorba de o ambiţie ascunsă, a mea, vreau musai să fiu prim ministru cum a zis preşedintele (de ce nu preşedinte), de asta nu am cont pe Facebook şi vin în ţară trei zile pe lună şi beştelesc pe români cu orice ocazie, înmormîntări ţigăneşti şi eutanasia vagabonzilor. Îmi construiesc popularitatea! Dar oricîtă e, pare ceva mai mare ca a voastră, propagandişti prezidenţiali, că e destul să promovaţi voi ceva, de la plagiate autentice la DNA că îngropaţi subiectul, poate că nu subiectele sînt problema, ci lipsa voastră de credibilitate? Dacă îşi regăseşte prezidentul curajul şi ne confruntăm vreodată la TV înscriu de pe acum întrebarea cum te simţi cînd oamenii nu te mai sprijină din convingere, că au valori comune cu tine, ci pentru că îi plăteşti cu banii din Gold? Se simte la fel? Că la fel de eficient nu e, din cîte se observă", a scris Alin Mungiu-Pippidi, în editorialul intitulat "Cu cărțile pe față".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel