Piromanul de la Palatul Parlamentului a fost adus în fața judecătorilor cu propunere de arest preventiv. Judecătorii au admis cererea de arestare preventivă.
UPDATE ora 10:30 (19 septembrie): Judecătorii au admis cererea de arestare preventivă.
Potrivit art. 226 C. proc. pen., "(1) Judecătorul de drepturi și libertăți, dacă apreciază că sunt întrunite condițiile prevăzute de lege, admite propunerea procurorului și dispune arestarea preventivă a inculpatului, prin încheiere motivată. (2) Arestarea preventivă a inculpatului poate fi dispusă pentru cel mult 30 de zile. Durata reținerii nu se deduce din durata arestării preventive. (3) După luarea măsurii, inculpatului i se aduc la cunoștință, de îndată, în limba pe care o înțelege, motivele pentru care s-a dispus arestarea preventivă".
UPDATE ora 13.00 (18 septembrie): Piromanul este adus, în aceste momente, în fața judecătorilor. Aceștia vor decide dacă propunerea de arest preventiv este sau nu întemeiată.
Potrivit Codului de procedură penală (art. 234), "Măsura arestării preventive poate fi luată de către judecătorul de drepturi și libertăți, în cursul urmăririi penale, de către judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau de către instanța de judecată în fața căreia se află cauza, în cursul judecății, numai dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit o infracțiune și există una dintre următoarele situații:
a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată, ori a făcut pregătiri de orice natură pentru astfel de acte;
b) inculpatul încearcă să influențeze un alt participant la comiterea infracțiunii, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament;
c) inculpatul exercită presiuni asupra persoanei vătămate sau încearcă să realizeze o înțelegere frauduloasă cu aceasta;
d) există suspiciunea rezonabilă că, după punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva sa, inculpatul a săvârșit cu intenție o nouă infracțiune sau pregătește săvârșirea unei noi infracțiuni".
UPDATE ora 8:00 (18 septembrie): Bărbatul care a incendiat o încăpere din Palatul Parlamentului a fost depistat, marți noaptea, și reținut pentru 24 de ore.
Potrivit Biroului de presă al Direcției Generale a Poliției Municipiului București (DGPMB), bărbatul în cauză urmează să fie prezentat în fața magistraților, cu propunere legală.
El riscă pedeapsa cu închisoarea până la 7 ani pentru săvârșirea infracțiunii de ”distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun, săvârșită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc și dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri”.
Poliția l-a prins pe piromanul de la Palatul Parlamentului. Agenții au făcut mai multe verificări la domiciliile acestuia. Se pare că este vorba despre un individ care și-a petrecut ultimii ani în Italia, muncind ca lucrător necalificat.
Conform surselor, respectivul bărbat a avut probleme cu legea în străinătate. El ar fi fost prins conducând sub influența alcoolului sau a altor substanțe. În ultimele luni s-a întors în România, fără a avea o relația apropiată cu familia, implicit cu copiii săi. Individul le-ar fi povestit apropiaților că este în depresie și că este foarte supărat.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române, a adus cele mai noi informații în legătură cu reținerea piromanului, într-o intervenție la Antena 3 CNN.
"La acest moment pot să vă comunic că bărbatul care este bănuit de comiterea faptei de astăzi de la Parlament a fost depistat de polițiștii Secției 11 din Capitală. La acest moment se află în custodia poliției. Urmează a fi condus la secția de poliție pentru a fi audiat și a explica care au fost motivele pentru care a recurs la acest gest, gestul de a ataca o instituție a statului român. Informația momentului, dacă pot să-i spun așa, este că a fost depistat la o unitate de cazare din Capitală. El a fost cazat la mai multe unități hoteliere în ultima perioadă.
Cu siguranță se va stabili tot traseul său, de la intrarea în Capitală până la momentul comiterii faptei și ulterior, bineînțeles, după comiterea acesteia. A fost reținut cu foarte puțin timp în urmă, după activitățile investigativ-operative derulate. Au fost mai multe apeluri telefonice de la locuitorii din București, cărora le mulțumim pe această cale, însă el a fost depistat de activitățile desfășurate de Poliția Capitalei. Aveam informații care nu puteau fi comunicate acum câteva ore. Nu le puteam menționa pentru a nu compromite prinderea acestuia. În fiecare unitate de cazare există un televizor, și atunci pentru a nu-l alerta nu am difuzat toate informațiile.
Individul nu s-a împotrivit arestării. Din primele date pe care le dețin, un motiv al acțiunii ar fi situația sa familială. Acesta ar fi vrut să atragă atenția asupra condiției sale. Din punct de vedere criminologic, așa cum spunea și domnul director general Berechet, prin prisa acestei probleme personale a vrut să atragă atenția asupra sa", a explicat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu