Piromanul la butoane

srs
srs

Presedintele Traian Basescu declanseaza un nou razboi cu implicatii majore. Un atac naprasnic impotriva premierului Victor Ponta. Daca acesta din urma pierde, consecintele pot fi de natura penala. Ele nu se rezuma doar la pierderea titlului de doctor. Si nici la o eventuala demisie de onoare. Daca, in schimb, Presedintele pierde, s-ar putea sa fi fost ultima sa tentativa de acest fel. Pentru fiecare dintre cei doi oameni politici, acest meci al plagiatului ar putea fi sfarsitul. Piromanul de la Cotroceni s-a asezat, din nou, la butoane. Si de acolo dirijeaza flacarile in directia Palatului Victoria. Pe termen scurt, o noua criza devine oficiala. Pe termen mediu, cineva isi va pierde capul. Pe termen lung, pentru romani acest razboi inseamna o prelungire a suferintei.

Este prematur sa estimam cine are dreptate. Presedintele, care afirma, evident, prin fel de fel de intermediari, ca Victor Ponta a incalcat legea penala, facandu-se vinovat de plagiat, deci de furt intelectual? Sau Victor Ponta, care isi declara totala nevinovatie? Si nici nu are rost sa ne erijam noi sau altii in judecatorii unei cauze de acest fel. Dreptul intelectual in sine reprezinta o importanta institutie juridica extrem de complexa. La apararea acestui drept vegheaza organisme specializate ale statului. Ele trebuie sa se pronunte mai intai. Si abia apoi, daca este cazul, Justitia. Tocmai faptul ca avem de-a face cu un traseu destul de intortocheat, pana la aflarea adevarului, ma pune in situatia de a analiza noul si rasunatorul scandal de la Bucuresti, dintr-o anumita perspectiva. Dintr-o perspectiva politica.

Ce avem? Avem un nou premier, un nou guvern, care, pentru prima data in istoria recenta, este sustinut de forte politice opuse celor care l-au instalat si il mentin la Cotroceni pe Presedinte. Din aceasta perspectiva, situatia difera radical, chiar si in raport cu tensiunile extrem de pronuntate care au existat intre acelasi Presedinte Traian Basescu si un alt premier, Calin Popescu Tariceanu. Acesta din urma reprezenta, totusi, aceeasi alianta care l-a instalat in cea mai importanta functie in stat pe Traian Basescu. Asa cum era de prevazut, cele doua forte politice, Presedintie si Guvern, urmau sa intre in coliziune in zona politicii externe. A politicii economice externe. S-a intamplat, si iata ca nici premierul si nici Presedintele nu accepta sa cedeze. Prin interventia Parlamentului, s-a ajuns, la nicio luna si jumatate de la instalarea noului Guvern, la situatia dramatica in care o institutie importanta in stat, dar nu si fundamentala, a intrat intr-o divergenta majora cu alte doua institutii care reprezinta puteri fundamentale in stat, respectiv Legislativul si Executivul.

Citește mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel