EXCLUSIV  Pîrvulescu, informații de culise după dezbaterea cu Iohannis. De ce se teme PNL de prezența scăzută la vot, în turul II

Politologul Cristian Pîrvulescu a făcut o scurtă analiză a dezbaterii lui Klaus Iohannis, menţionând ce a mers bine, care au fost punctele slabe, dar şi dacă indecişii au avut ceva de câştigat de pe urma dezbaterilor. 

"Dezbaterea nu m-a surprins absolut deloc, a fost o dezbatere aşezată, aşa cum mă aşteptam, în care preşedintele a punctat elementele care reprezintă punctele sale forte. Acolo unde nu a fost stăpân pe răspunsuri, a găsit formule prin care, nu neapărat să se eschiveze, ci să ofere o părere acceptabilă. Sala a fost activă şi binevoitoare, nu am avut deloc senzaţia acolo că a trecut timpul încet, nu a fost plictiseală, dovadă activismul studenţilor. 

Au fost colegi jurnalişti care s-au lungit mai mult decât se stabilise iniţial, pentru că era vorba de 5 minute pentru întrebări şi răspunsuri, pentru fiecare, astfel încât să dureze maxim 45 de minute prima parte, apoi 10 minute pauză, şi încă 45 de minute. Principala problemă a fost legată de timp, dar preşedintele, fiind şi amfitrion, organizator, nu a intervenit acolo unde jurnaliştii s-au lungit mai mult pentru a explica inteligibil totul. 

A fost un dialog cu presa, preşedintele ne-a spus înainte că va încerca să realizeze astfel de dialoguri, nu neapărat în formatul ăsta, periodic de acum încolo şi că regretă că pe parcursul primului mandat nu a avut o comunicare eficientă cu populaţia prin presă. Pe viitor, vrea să organizeze şi conferinţe de presă, şi astfel de formule de dialog. Nu a fost o dezbatere, ci un dialog cu câţiva observatori ai politicii şi societăţii româneşti care puteau pune întrebări interesante şi cu studenţii. Preşedintele se simte foarte bine în mediul ăsta universitar şi se vede că a fost profesor, nu a pierdut nimic din dexteritate", a declarat Cristian Pîrvulescu în exclusivitate pentru DC NEWS. 

”Acum nu e presiune”

"Nehotărâţii sunt aşa pentru că sunt nehotărâţi, nu pentru că se pot hotărî. Dacă facem un grafic simplu şi ne uităm pe prezenţa la vot, vom vedea că încă de când populaţia României era mai numeroasă, prezenţa începuse să fie scăzută. Mă refer şi la momentele când erau alegeri prezidenţiale simultan cu cele parlamentare. Ori este evident că alegerile parlamentare atrăgeau oamenii. 

La primul tur vorbeam deja de 55 la sută prezenţă în 2004, 54 la sută în 2014 şi 52 acum. Dar, dacă ne uităm la curba plecărilor din România, ajungem la aproape 20 la sută din forţa de muncă care a plecat în 2019. O cincime din români nu mai sunt aici. La turul II, doar în 2009 şi 2014, când miza a fost mare, prezenţa a fost mai mare. În rest, permanent a fost mai mică prezenţa la vot în turul II. 

În 2000, spre exemplu, prezenţa la vot a fost cu 20 la sută mai mică în turul II faţă de primul tur. Şi în 2004 a existat o diferenţă de 10 la sută între cele două tururi. Abia în 2009 a crescut prezenţa în turul II, dar atunci pentru că era miza mare, candidaţii erau apropiaţi în sondaje. Acum nu avem o presiune, voturile sunt formate de multă vreme, candidaţii nu sunt apropiaţi în sondaje. Veţi vedea că tendinţa de vot spre PSD este cam aceeaşi ca la europarlamentare, nu creşte, nu scade. Ţine de moment. Oricum, nu discuţiile de ieri fac diferenţa!", a conchis Pîrvulescu. 

Klaus Iohannis și PNL transmit insistent semnale pentru ca românii să participe la vot, anticipând o prezență mică la vot, în turul II. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel