Pisica te trezește noaptea? Află cum îi poți schimba comportamentul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @natalialaurel
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @natalialaurel

Pisica ta te trezește constant noaptea jucându-se pe pat, cerând mâncare sau solicitând momente de alint, când tot ce îți dorești este să dormi? Cel mai probabil, pisica ta caută atenție, ceea ce duce la perturbarea ciclului tău de somn.
 
 

Somnul este extrem de important pentru sănătatea ta și nu ar trebui să fie întrerupt de pisică, dar nu este nevoie să suferi din cauza privării de somn. Mai jos, explicăm de ce pisica te-ar putea trezi noaptea și cum să rezolvi această problemă comportamentală.

De ce te trezește pisica noaptea

În habitatul lor natural, pisicile sunt creaturi nocturne. Ele dorm aproape toată ziua și se joacă sau vânează toată noaptea. Există câteva motive pentru care pisica ta ar putea să te trezească în mijlocul nopții.

  • Este posibil să nu primească suficientă stimulare și exercițiu în perioadele sale active, așa că, în timp ce tu dormi, pisica ta poate fi complet trează și dornică să se joace.
  • Dacă pisica își petrece cea mai mare parte a timpului singură acasă, în timp ce tu ești la muncă sau în altă parte, se poate plictisi și poate căuta companie.
  • Pisica ta este flămândă sau însetată, sau poate dorește o gustare sau un răsfăț la miezul nopții.
  • Programul pisicii tale nu mai este sincronizat cu al tău.
  • Litiera pisicii tale a fost deranjată.

Sfat:

Fii atent dacă pisica ta este bătrână și/sau dacă agitația ei nocturnă este un comportament nou sau neobișnuit. Ori de câte ori pisica ta manifestă un comportament ciudat, se trezește noaptea fără motiv, pare bolnavă sau prezintă alte simptome de boală, consultă imediat medicul veterinar.

Episoadele neobișnuite de somn întrerupt pot fi un semn de boală, variind de la dureri de dinți sau artrită până la ceva mai grav, cum ar fi hipertiroidism, diabet sau afecțiuni neurologice.

2. Sursa foto... (pisica-cute-cat-laying-looking-from-blankets-bed_74612900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/,  @wirestock

Cum să-ți împiedici pisica să te trezească

Există mai multe tehnici pe care le poți încerca pentru a-ți antrena pisica să nu te trezească noaptea. Unele dintre acestea vor necesita modificări de comportament din partea proprietarului, așa că asigură-te că toți membrii familiei sunt de acord cu schimbările. Înainte de a merge la culcare, decide cum vei reacționa la comportamentul pisicii tale. 

Programează timpul de joacă și gustările

Ajută-ți pisica să-și ajusteze ceasul biologic programând o oră de joacă interactivă cu aproximativ o oră înainte de culcare. Urmează sesiunea de joacă cu o gustare ușoară, potrivită pentru pisici, cum ar fi o mică recompensă, care ar trebui să lase pisica sătulă și să nu mai caute mâncare în mijlocul nopții.

Dacă totuși pisica te trezește, ignor-o. După ce încerci asta de câteva ori, pisica va învăța că nu primește atenția pe care o dorește și te va lăsa în pace.

Nu lăsa pisica să doarmă în patul tău

Dacă ai tulburări de somn, cel mai bine este să nu încurajezi pisica să doarmă în patul tău. Asta înseamnă să faci dormitorul inaccesibil. Oferă-i pisicii un pat confortabil într-o cameră de rezervă, într-un colț al sufrageriei sau chiar în baie. Dacă faci asta, asigură-te că pisica are acces la apă și la litieră pe timpul nopții. 

Adoptă încă o pisică

O singură pisică se poate plictisi ușor când este singură acasă toată ziua și poate aștepta ca stăpânul să-i ofere atenție noaptea. O a doua pisică poate oferi companie în timpul zilei și poate reduce impulsurile nocturne de a te trezi pentru joacă. 

Evită să îți hrănești pisica imediat

Dacă pisica ta îți întrerupe somnul dimineața devreme pentru a cere micul dejun, evită să o hrănești atunci când o cere sau va continua să te trezească devreme. Să ai o zonă sigură, cum ar fi un dormitor de rezervă unde pisica poate dormi, mânca, bea apă și merge la litieră, fără a fi în dormitorul tău, poate fi de ajutor.

Stabilește un program

Pisicilor nu le plac surprizele și sunt cele mai fericite când au un program previzibil. A stabili o anumită oră pentru mâncare, exerciții, joacă interactivă, îngrijire și alintări va contribui mult la menținerea bunăstării ei și îți va asigura un somn bun în fiecare noapte, potrivit Thesprucepets.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel