Un studiu asupra a 400 de feline a descoperit că multe dintre ele prezintă semne de suferință după pierderea unui prieten – chiar și a unui câine – unele dormind mai mult și jucându-se mai puțin.
Potrivit studiului, unele pisici și-au pierdut pofta de mâncare. Unele au mieunat mai mult și au cerut atenție. Unele, după moartea prietenului lor, dormeau mai mult și se jucau mai puțin, iar altele făceau aceste lucruri chiar și atunci când câinele familiei s-a stins.
Ce se întâmpla? Răspunsul este simplu, spune Jennifer Vonk, profesor la Universitatea Oakland din SUA: pisicile erau în doliu. Într-un studiu realizat pe mai mult de 400 de pisici recent îndoliate, Vonk a găsit semne că, în ciuda reputației lor de a fi distante, multe pisici păreau să experimenteze suferința.
„Spre deosebire de câini, avem tendința să credem că pisicile sunt distante și foarte puțin sociabile”, a spus ea. Dar, a subliniat Jennifer, când pisicile sunt sălbatice, ele tind să formeze colonii, grupându-se și formând ierarhii, așa că are sens că ele să simtă lipsa una alteia. „Cred că le-am caracterizat greșit.”
Cercetarea ei, publicată în jurnalul Applied Animal Behavioural Science, a implicat recrutarea a 412 proprietari de pisici în care unul dintre animalele de companie ale pisicii lor murise recent. În aproximativ două treimi din cazuri, animalul decedat era o altă pisică, iar restul erau câini.
Întrebarea pe care Vonk a vrut să o investigheze a fost: s-a schimbat comportamentul lor? Conform proprietarilor, da. Mai mult, s-a schimbat exact în modul în care te-ai aștepta.
„Dacă jelim, avem tendința să dormim mai mult, să mâncăm mai puțin și cu siguranță să ne simțim mai puțin jucăuși”. Aceasta a fost ceea ce a observat la pisici – chiar și la cele care pierduseră un câine. „Și astfel, schimbările păreau să imite ceea ce considerăm a fi suferință, bazat pe propria noastră experiență.”
Diferențele, în medie, nu erau enorme. De asemenea, Vonk a recunoscut că exista o explicație concurentă. Deoarece studiul se baza pe rapoartele proprietarilor, ar putea fi că aceștia își proiectau pur și simplu durerea asupra animalelor rămase.
Totuși, un rezultat cel puțin sugera contrariul. Cu cât proprietarii raportau că legătura dintre pisici, sau între pisică și câine, era mai strânsă, cu atât mai mare părea suferința. „Dacă aveau o relație mai pozitivă, arătau o schimbare mai mare în comportament. Pentru mine, aceasta este o dovadă convingătoare că, relațiile pe care le au, contează.”
Vonk a fost determinată să efectueze cercetarea parțial datorită anecdotelor de la prieteni, care susțineau că pisicile lor erau în doliu. „Am avut prieteni și colegi care spuneau că pisica lor petrecea mult timp întinsă în patul unde dormea cealaltă pisică și nu mânca sau nu se juca zile întregi.”
Aceasta era în contrast puternic cu propria ei experiență. „Am multe pisici. Întotdeauna am simțit că ale mele nu reacționau cu adevărat când pierdeam un membru al gospodăriei și asta mă întrista mereu.”
Aceste experiențe diferite ar putea explica, a spus ea, de ce în cercetările ei efectele erau, în medie, oarecum subtile. Pentru unele pisici, există suferință. Pentru altele, există indiferență. Pentru altele, crede ea, ar putea fi chiar opusul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci