Sunt drăguțe, sunt pufoase, dar sunt inamicul public numărul unu în Australia.
Australia este în război cu pisicile sălbatice. Până în 2020, guvernul dorește să omoare două milioane de pisici fără adăpost, o mare parte din populația totală, care se estimează a fi între 2 și 6 milioane.
Unele zone din Australia au mers chiar mai departe. În statul nord-estul statului Queensland, există chiar un consiliu care oferă o recompensă de 10 dolari pentru fiecare scalp de pisică sălbatică - politică ce a fost criticată dur de PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) și a clasificat-o ca fiind "o cruzime".
Problema nu se întâlnește doar în Australia. În Noua Zeelandă vecină, un ecologist proeminent a propus un viitor fără pisici, în care dorește ca atât cele domestice, cât și cele sălbatice să fie ținute sub control sau sacrificate.
Așadar, se naște întrebarea: de ce o țară întreagă arată atâta ură față de pisici? Răspunsul este simplu: pisicile, în special cele sălbatice, sunt ucigași feroce, relatează CNN.
Prima pisică se crede că a sosit în Australia la un moment dat în secolul al XVII-lea. De atunci, numărul acestora a crescut, populația estimată astăzi acoperă 99,8% din țară. Deși pisicile sălbatice aparțin aceleiași specii ca pisicile domestice, cele sălbatice trăiesc în sălbăticie, unde sunt forțate să vâneze pentru supraviețuire.
De când au fost introduse pentru prima dată de coloniștii europeni, pisicile sălbatice au contribuit la dispariția a 20 de specii de mamifere, a declarat Gregory Andrews, comisarul național pentru specii amenințate, preluat de Sydney Morning Herald. Potrivit lui Andrews, pisicile sălbatice reprezintă cea mai mare amenințare la adresa speciilor indigene din Australia.
Ori, acest lucru este esențial în Australia, o națiune insulară care a fost debranșată de restul lumii de mii de ani. Astăzi, aproximativ 80% din mamiferele din Australia și 45% din păsările sale nu se găsesc în sălbăticie în altă parte de pe Pământ.
Pentru pisici, speciile indigene sunt pradă ușoară. Pisicile se presupune că ucid mai mult de 1 milion de păsări native și 1.7 milioane de reptile în fiecare zi din Australia, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Mediu și Energie al Australiei, citat de CNN, citând un studiu științific.
Alte specii amenințate de pisicile sălbatice includ șobolanul-iepure de tufiș, pe care guvernul îl clasifică ca fiind vulnerabil, alături de șoarecele bandicoot auriu, care trăiește exclusiv în nordul Australiei. "Nu sacrificăm pisicile de dragul de a le omorî, nu facem acest lucru pentru că urăm pisicile", a spus Andrews, pentru CNN. "Trebuie să facem alegeri pentru a salva animalele pe care le iubim și care ne definesc ca națiune" a mai completat el.
Citește și:
Moarte stupidă. Bărbat ucis de o pasăre din curte. Cazuarul, cea mai periculoasă înaripată
Unul dintre cele mai mari mamifere carnivore, descoperit în Kenya
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu