Pisicile știu cum se simt stăpânii lor? Adevărul din spatele mitului că sunt ființe indiferente

Pisicile știu cum se simt stăpânii lor? Adevărul din spatele mitului că sunt ființe indiferente / Foto: Pixabay, de Alexas_Fotos
Pisicile știu cum se simt stăpânii lor? Adevărul din spatele mitului că sunt ființe indiferente / Foto: Pixabay, de Alexas_Fotos

Află în articol cât de important este ca pisicile să cunoască starea de spirit a stăpânilor lor.

Pisicile trăiesc printre noi, oamenii, de mii de ani. Dar oare au ele vreo legătură emoțională cu noi? Se consideră că sunt destul de singuratice, chiar dacă vin în mod regulat să ne stea în poală. Cu toate acestea, potrivit unui studiu recent, în relația cu o persoană, pisica este suficient de sensibilă și perceptivă pentru a-i simți starea de spirit, scrie BBC.

Oamenii iubesc mult pisicile, dar modul în care felinele tratează oamenii nu este complet clar. În comparație cu câinii, atât de devotați nouă, pisicile par mai degrabă indiferente și nu par să le pese deloc de treburile umane.

În realitate, totuși, ele nu sunt atât de indiferente pe cât credem noi și sunt capabile să surprindă cu sensibilitate starea noastră de spirit, indiferent dacă suntem mulțumiți sau enervați. Datele din noul studiu oferă pentru prima dată dovezi convingătoare că pisicile sunt sensibile la expresiile faciale și gesturile oamenilor.

Rezultatele studiului

Conduși de Moraya Galvan și Jennifer Vonk, angajați ai Universității Oakland din Michigan, SUA, au ales 12 pisici cu stăpâni. În urma unui experiment științific, s-a constatat că animalele se comportă diferit dacă proprietarul zâmbește sau dacă se încruntă.

Pisicile care au participat la experiment erau mult mai probabil să se comporte într-un mod pozitiv dacă proprietarul avea un zâmbet pe buze, s-au cățărat în genunchi și, în general, au încercat să petreacă mai mult timp în apropiere. Atunci când proprietarul s-a încruntat, s-au îndepărtat.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică de specialitate Animal Cognition. Tiparele comportamentale la pisici s-au dovedit a fi diferite atunci când în locul unui proprietar li s-a oferit un străin ca și companie. Cu o persoană nouă pentru ei, pisicile au arătat un comportament pozitiv, indiferent dacă zâmbea sau se încruntă.

Două concluzii



Pe baza rezultatelor experimentului se pot trage următoarele două concluzii:

1. Pisicile pot citi expresiile faciale umane.

2. Această abilitate este una dobândită în timp.

Câinii sunt buni la citirea expresiilor faciale umane, acest fapt este cunoscut de ceva timp. Cu toate acestea, până de curând, nu a existat o confirmare experimentală a acestei abilități la pisici. Anterior, a fost efectuat un singur studiu privind capacitatea pisicilor de a simți starea emoțională a oamenilor. Rezultatele acestei lucrări, în mare parte ambigue, au fost publicate în ianuarie 2015.

În ceea ce privește studiul Galvan-Vonk, acesta sugerează că pisicile sunt mai adaptate la emoțiile noastre decât se crede în mod obișnuit. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că sunt capabili de empatie. Cel mai probabil au învățat să vadă legătura dintre un zâmbet și o recompensă. La urma urmei, oamenii au tendința de a-și răsfăța animalul de companie atunci când ei înșiși sunt într-o dispoziție bună. Diferența de reacție a câinilor și pisicilor la emoțiile umane își are rădăcinile, probabil, în vremuri preistorice. Câinii au fost domesticiți mult mai devreme decât pisicile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel