Plăcinta cu brânză telemea poate reprezenta cea mai bună variantă de gustare. Iată cum se prepară rețeta...
Ingrediente
- 450 grame făină
- 1 ou
- 4-5 linguri ulei
- 1 lingură oțet
- sare
- 150 grame apă
- 700 grame brânză telemea pentru umplutură
- 3-4 ouă pentru umplutură
- 500 mililitri iaurt
- 4-5 ouă
- ulei sau untură, pentru uns
Cum se prepară
Pentru umplutură: Brânza telemea se dă prin răzătoarea mare şi se amestecă cu ouăle.
Făina se amestecă cu apa, oul, oţetul, uleiul şi sarea. Se frământă până se obţine un aluat care să nu se lipească. Aluatul se lasă să se odihnească timp de 20 de minute, apoi se ia câte o parte din aluat şi se întinde o foaie subţire, pe un blat tapetat cu făină, scrie delicatesa.ro.
Pe jumătate din foaie se întinde o parte din umplutură. Se stropeşte cu 2 linguri de ulei peste toată foaia. Se îndoaie peste umplutură partea rămasă goală, apoi se strânge uşor cu mâna, formându-se nişte pliuri. Se taie în bucăţi pe măsura tăvii în care se va coace. Bucăţile astfel porţionate se aşază într-o tavă unsă cu ulei sau cu untură. Se continuă la fel până se termină tot aluatul.
Se pregăteşte amestecul de iaurt: ouăle se bat uşor cu un praf de sare, apoi se toarnă peste iaurt. Se încorporează bine. Acest amestec se toarnă în tava în care am aşezat bucăţile de plăcintă. Se stropeşte cu 3-4 linguri de ulei şi se bagă în cuptorul preîncălzit la 220 grade timp de 45 de minute. Se serveşte fierbinte sau rece, cu iaurt sau cu dulceaţă, la micul dejun şi nu numai.
BONUS: Alevropita, plăcintă grecească cu feta
Ingrediente
300 g făină
jumătate de linguriță de sare
2 ouă bătute
375 ml de lapte
60 ml de apă
275 g brânză feta sfărmată
5 linguri ulei de măsline
Cum se prepară
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-un castron potrivit se amestecă făina, sarea, ouăle, laptele și apa. Se amestecă până se obține un aluat omogen. Tava în care se va prepara alevropita se încălzește în cuptor timp de 4-5 minute, potrivit retete.unica.ro.
Se scoate din cuptor și se unge cu 3 linguri de ulei de măsline cu ajutorul unei pensule. Aluatul se adaugă în tavă și se nivelează cu ajutorul unei spatule. Deasupra se adaugă brânza feta sfărmată și se stropește cu cele 2 linguri de ulei de măsline.
Alevropita se coace pe raftul de jos al cuptorului timp de 25 – 30 de minute sau până ce marginile plăcintei au început să se desprindă de pe marginile tăvii. Plăcinta se lasă la răcit timp de 5 minute înainte de a fi tăiată cu un cuțit zimțat sau o rotiță pentru pizza.
Sau poate preferi o plăcintă grecească tradițională.
Ingrediente
- 1 kg spanac
- 1 ceapă
- 4 linguri ulei
- 1 linguriță mărar uscat
- 1 lingură pătrunjel crud
- 200 g telemea
- 4 ouă
- 2 linguri smântână
- 150 g unt topit
- 12 foi plăcintă
- sare, piper
Cum se prepară
Spanacul se curăţă, se spală bine şi se lasă la scurs. În ulei se căleşte ceapa, se adaugă spanacul, se acoperă cu un capac şi se lasă pe foc 10 minute, potrivit retete.unica.ro. După acest timp, se ia capacul şi se lasă pe foc să se evapore lichidul. Se potriveşte gustul de sare, piper, mărar şi pătrunjel. Ouăle se bat şi se amestecă cu brânza şi smântâna şi se amestecă cu spanacul.
Tava de copt se unge cu unt topit şi se aşază 6 foi, unse între ele fiecare cu unt topit. Se pune amestecul de spanac, se uniformizează şi se aşază celelalte foi unse între ele cu unt topit. Se unge ultima foaie cu unt topit şi se dă la cuptor pentru 45 de minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu