Iată cum se prepară faimoasa plăcintă cu carne din "Prinț și cerșetor"!
În perioada interbelică, plăcintele cu carne erau preparate după rețete simple, dar deosebit de gustoase, cu ingrediente naturale și aromate. Această rețetă clasică de plăcintă cu carne este inspirată din cărțile de bucate ale vremii, păstrând aromele autentice și tehnicile tradiționale.
Pentru aluat:
500 g făină albă cernută
250 g untură (sau 200 g unt rece, dacă preferi)
1 ou
1 linguriță de sare
100 ml apă rece
1 linguriță de oțet (ajută la frăgezirea aluatului)
Pentru umplutură:
500 g carne de vită sau porc tocată (sau amestec)1 ceapă mare, tocată mărunt1 morcov mic, dat prin răzătoare (pentru aromă și textură)2 căței de usturoi, pisațiSare și piper după gust1 linguriță de cimbru uscat1 legătură de pătrunjel verde, tocat1 ou pentru legarea umpluturii1 lingură de untură sau unt pentru prăjit
Pentru uns:
1 ou bătut
Pregătirea aluatului
Într-un bol, pune făina cernută, adaugă sarea și untura rece (sau untul) tăiată în cubulețe. Frământă rapid cu vârful degetelor, până obții un aluat sfărâmicios. Adaugă oul, oțetul și apa rece, câte puțin, până când aluatul se omogenizează. Acesta trebuie să fie ferm, dar elastic. Împachetează-l în folie și lasă-l la rece pentru 30 de minute.
Prepararea umpluturii de carne
Încinge o lingură de untură sau unt într-o tigaie și călește ceapa până devine aurie. Adaugă morcovul ras și usturoiul, călind totul la foc mic pentru a elibera aromele. Pune carnea tocată, amestecând continuu, și las-o să se rumenească. Asezonează cu sare, piper și cimbru, apoi lasă amestecul să se răcească ușor. Încorporează oul și pătrunjelul tocat, amestecând bine.
Împarte aluatul în două părți egale.Întinde prima jumătate pe o suprafață înfăinată și așaz-o în tava unsă, lăsând marginile să acopere puțin pereții tăvii. Adaugă umplutura de carne, distribuită uniform. Întinde cealaltă jumătate de aluat și pune-o peste umplutură, lipind marginile cu aluatul de dedesubt. Taie marginile în exces și înțeapă aluatul de deasupra cu furculița pentru a permite aburului să iasă.
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge plăcinta cu oul bătut pentru o crustă aurie și crocantă. Coace timp de 40-45 de minute sau până când devine rumenă și crocantă la suprafață.
Lasă plăcinta să se răcească ușor înainte de a o tăia. Plăcinta este delicioasă atât caldă, cât și rece, și poate fi servită alături de murături sau salată verde, așa cum era obișnuit în perioada interbelică.
Această plăcintă clasică de carne surprinde savoarea rețetelor de odinioară, cu un aluat fraged și o umplutură aromată, aducând o parte din tradiția și gustul interbelic direct în bucătăria ta.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu